- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tony Blair justifică războiul din Irak prin nerespectarea rezoluţiilor ONU - VIDEO
Fostul premier britanic Tony Blair a afirmat, vineri, că, în opinia sa, doar nerespectarea de către Irak a rezoluţiilor ONU a justificat declanşarea războiului în 2003, atenuând astfel afirmaţiile făcute recent într-un interviu acordat postului BBC.
Tony Blair justifică războiul din Irak prin nerespectarea rezoluţiilor ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Într-un interviu difuzat în decembrie de BBC, Tony Blair sugerase că înlăturarea de la putere a preşedintelui irakian Saddam Hussein ar fi fost justificată chiar dacă s-ar fi dovedit că Irakul nu dispunea de arme de distrugere în masă (ADM).
"În pofida experienţei pe care o am în materie de interviuri, acest lucru arată că mai am încă lucruri de învăţat", a declarat Blair, depunând mărturie în faţa comisiei de anchetă privind participarea Marii Britanii la războiul din Irak.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
"Nu am folosit sintagma «schimbare de regim» în acest interviu şi nu aveam nicio intenţie să modific baza" care a justificat războiul, a adăugat fostul premier, îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, cu cravată roşie şi având faţa bronzată.
"În mod evident, tot ce spuneam era că nu puteam descrie natura ameninţării în acelaşi fel ca în cazul în care am fi ştiut la acea vreme ceea ce ştim astăzi", respectiv că în Irak nu s-au găsit arme de distrugere în masă, a explicat el.
Acest interviu nu prezintă "nicio schimbare de poziţie", a subliniat el. "Poziţia era că abordarea rezoluţiilor ONU cu privire la arme de distrugere în masă", pe care Saddam Hussein nu le respectase, a legitimat declanşarea războiului. "Acesta a fost argumentul", a insistat el. "A fost atunci şi rămâne" şi acum.
În interviul acordat postului BBC1, Tony Blair a fost întrebat dacă şi-ar fi angajat ţara în război chiar dacă Saddam nu ar fi avut arme de distrugere în masă. El a răspuns: "Aş fi continuat să cred că răsturnarea regimului era corectă. Evident, am fi căutat şi elaborat alte argumente cu privire la natura ameninţării".
Adresându-se vineri comisiei, fostul premier a prezentat modul cum atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite i-au modificat percepţia faţă de problema irakiană.
"După acea perioadă, punctul meu de vedere era că nu ne puteam expune riscurilor în privinţa acestor probleme", a afirmat Blair. "Ni s-a spus că aceste persoane vor folosi arme chimice, biologice sau nucleare dacă pot să le obţină (...) Acest lucru ne-a schimbat complet evaluarea riscurilor" reprezentate de o ţară precum Irakul, Iranul sau Libia.
După 11 septembrie, regimul lui Saddam "nu a mai făcut practic nimic în plus, însă noi am perceput riscul în mod diferit", a declarat el. "Nu aş fi atacat Irakul dacă nu aş fi crezut că era corect", a continuat Blair.
În faţa instituţiei, unde avea loc audierea, numeroase persone au manifestat pe parcursul dimineţii. Supravegheaţi de circa o sută de poliţişti ce au format mai multe cordoane de securitate, manifestanţii au afişat pancarte cu mesajul "Bliar" (un joc de cuvinte între numele Blair şi "liar" - mincinos).
Un grup de manifestanţi a defilat cu mâinile acoperite cu vopsea de culoare roşie şi purtând măşti cu chipul fostului premier. De asemenea, au purtat un sicriu cu inscripţia "preţul sângelui".
Alţi protestatari au scandat "Tony Blair unde eşti, vrem să te lovim cu un pantof!" sau "criminal de război" în timp ce fostul premier a pătruns, potrivit presei, în centrul de conferinţe "Queen Elisabeth II" pe o altă intrare pentru a-i evita pe manifestanţi.
Anumiţi manifestanţi erau afiliaţi unor grupuri pacifiste, campaniei pentru dezarmare nucleară (CND) sau mişcărilor anarhiste, în vreme ce rudele celor 179 de militari britanici care au murit în Irak au participat la proteste.
"Aceasta este o zi pe care am aşteptat-o foarte mult şi vreau să văd ce a spus (Blair)", a declarat un bărbat al cărui fiu a murit în 2003 în Irak.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO