Tony Blair, numit preşedinte al organismului european de luptă împotriva antisemiitismului

Fostul premier britanic Tony Blair urmează să-şi asume un nou rol, în lupta împotriva antisemitismului, ca preşedinte al organismului paneuropean care promovează legi mai dure împotriva extremismului în Europa, relatează The Guardian în pagina electronică de joi.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Tony Blair, numit preşedinte al organismului european de luptă împotriva antisemiitismului

Tony Blair, numit preşedinte al organismului european de luptă împotriva antisemiitismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a fost numit preşedinte al Consiliului European pentru Toleranţă şi Reconciliere la o săptămână după ce a anunţat că urmează să demisioneze din funcţia de emisar al Quartetului pentru Orientul Mijlociu.

Într-un articol publicat în cotidianul britanic The Times, în care-şi prezintă intenţiile pentru acest nou post, Blair scrie că va face campanie împotriva abuzurilor comise de religii, care au devenit "o mască în spatele căreia se ascund prea adesea cei puşi pe omor şi distrugere".

Blair promite că va face campanie pentru implementarea recomandărilor unui raport întocmit de către Consiliu, care prezintă propuneri legislative vizând să ofere o putere mai mare autorităţilor judiciare în urmărirea în justiţie a discursului urii, să coboare pragul a ceea ce este considerat incitare la violenţă şi să facă negarea Holocaustului ilegală.

Propunerile lui Blair amintesc de proiecte de legi pe care a încercat să le introducă în Marea Britanie în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 şi care au declanşat o dezbatere cu privire la libertăţile civile.

În acest articol semnat împreună cu Moshe Kantor, preşedintele Consiliului Congresului Evreiesc European, Blair avertizează că Europa intră într-o perioadă periculoasă, în contextul în care se confruntă cu o lentoare a creşterii economice, similară celor dinaintea celor două războaie mondiale.

"Au existat trei momente, în ultimii 100 de ani, când creşterea anuală a PIB-ului în Europa a fost sub unu la sută: primul în 1913, chiar înainte de Primul Război Mondial, al doilea în 1938, înainte de al Doilea Război Mondial, iar al treilea în 2014. Declinul economic alimentează instabilitatea, iar noi ştim că aceste îngrijorări sunt resimţite în întreaga lume", scriu Blair şi Kantor.

Cei doi citează o lucrare a Institutului Kantor de la Universitatea din Tel Aviv potrivit căreia 2014 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai numeroase incidente antisemite din ultimul deceniu - 766 de acte antisemite violente, în comparaţie cu 554 în 2013.

"Aşa cum s-a mai spus înainte, dar merită să fie repetat, prejudecăţile şi rasismul încep adesea cu ţintele cele mai uşoare, indiferent că sunt evreii sau alţii, dar nu sfârşesc niciodată acolo. Antisemitismul nu este o problemă evreiască, ci o problemă care infectează întreaga societate şi este necesar să fie abordată de dragul nostru al tuturora", scriu ei.

Anunţarea noului rol al lui Blar intervine la doar o săptămână după ce el a spus că va demisiona din postul de emisar special al Quartetului - din care fac parte ONU, Statele Unite, Uniunea Europană (UE) şi Rusia - pentru Orientul Mijlociu. Potrivit unor membri din anturajul său, Blair va continua să acţioneze pentru pace în Orientul Mijlociu, în pofida faptului că a fost criticat dur pentru lipsa vreunei realizări importante în cei opt ani cât a deţinut acest mandat, după ce a demisionat din funcţia de premier, în 2007.

Blair a fost criticat în timpul mandatului pentru că a fost prea favorabil Israelului. Fostul negociator-şef al Autorităţii Palestiniene (AP) Nabil Shaath a declarat că Blair a "realizat atât de puţine lucruri din cauza eforturilor sale indecente de a face pe plac israelienilor".

Noua numire sugerează că Blair, criticat pentru interesele sale de afaceri la nivel mondial, consideră necesară promovarea toleranţei şi combaterii extremismului mai aproape de casă. El conduce o fundaţie a credinţei şi contestă, în articolul din The Times, ideea potrivit căreia religiile alimentează conflicte, argumentând că extremiştii sunt cei care abuzează de religii.

"Convingerea noastră fermă este că nu religia sau credinţa în sine cauzează sau generează conflicte. Ci abuzarea religiei, care devine astfel o mască în spatele căreia se ascund prea adesea cei puşi pe omor şi distrugere. Problemele reale sunt mult mai complexe şi cer mai multă toleranţă, înţelegere şi puteri legislative pentru a ajunge la o soluţie", scriu Blair şi Kantor.

Consiliul prezidat de Blair crede că ar trebui să promoveze educaţia şi idei pentru o legislaţie privind înfruntarea extremiştilor şi să lase guvernele să se ocupe de securitate şi informaţiile secrete.

Blair îl înlocuieşte în funcţie pe fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, care a fost preşedintele Consiliului în perioada 2008-2014. Printre membrii consiliului de conducere se află şi fostul premier spaniol Jose María Aznar, un prieten şi aliat politic al lui Blair.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici