Documente „Top secret” | Legături între prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. SUA promit noi informaţii despre caz

  • Potrivit unor documente judiciare depuse recent, cele două avioane private folosite de o grupare în asasinarea lui Jamal Khashoggi erau deţinute de o companie confiscată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
  • Documentele fac parte dintr-un proces civil intentat în Canada la începutul acestui an şi au eticheta „Top Secret”.
  • Jurnalistul cu reşedinţă americană Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul General al Arabiei Saudite din Istanbul, pe 2 octombrie 2018.
Urmărește
2544 afișări
Imaginea articolului Documente „Top secret” | Legături între prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. SUA promit noi informaţii despre caz

Legendă FOTO: Mohammed bin Salman (stânga) şi Jamal Khashoggi (dreapta). Sursa: Profimedia

Potrivit CNN, au fost dezvăluite noi informaţii despre cazul jurnalistului Jamal Khashoggi.

Prinţul Mohammed bin Salman şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. Documente „Top Secret”

Potrivit unor documente judiciare depuse recent, cele două avioane private folosite de o grupare din Arabia Saudită în asasinarea lui Jamal Khashoggi erau deţinute de o companie care, cu mai puţin de un an în urmă, fusese confiscată de prinţul moştenitor al Regatului, Mohammed bin Salman.
 
Documentele în cauză, care fac parte dintr-un proces civil depus în Canada la începutul lui 2021, au eticheta „Top Secret”, fiind semnate de ministrul saudit care a transmis ordinele prinţului moştenitor, tânărul conducător de facto al Arabiei Saudite.
 
„Conform instrucţiunilor Alteţei Sale, Prinţul Moştenitor, se aprobă imediat finalizarea procedurilor necesare”, a scris ministrul potrivit unei traduceri citate de CNN.
 
Documentul prezintă modul în care Sky Prime Aviation a fost transferată printr-un ordin de la sfârşitul anului 2017 în fondul suveran al ţării, în valoare de 400 miliarde dolari. Avioanele companiei au fost folosite ulterior în asasinarea jurnalistului Khashoggi, care a avut loc în octombrie 2018.
 
Fondul suveran al Regatului, numit şi Fondul de Investiţii Publice, este controlat de coroana saudită şi este prezidat de prinţul moştenitor, cunoscut drept MBS. Documentele care stabileau legătura dintre avioane şi prinţ au fost depuse de un grup de companii deţinute de statul saudit ca parte a unui proces de delapidare deschis luna trecută în Canada împotriva unui fost oficial de informaţii din Arabia Saudită, Saad Aljabri.
 
Acuzaţiile de delapidare împotriva lui Aljabri vin în urma unui proces intentat anul trecut la Washington. Aljabri l-a acuzat pe prinţul moştenitor că a trimis pe urmele sale o echipă de asasini, la doar câteva zile după ce Khashoggi a fost ucis. MBS a primit o somaţie prin WhatsApp, iar în decembrie, un avocat al prinţului a cerut instanţei să respingă cazul.
 
Dovezile transferului de proprietate către Fondul de Investiţii Publice din Arabia Saudită nu au fost raportate anterior şi oferă o nouă perspectivă asupra morţii lui Khashoggi şi posibilei implicări ale lui MBS. 
 
Legăturile au mai fost, totuşi, sugerate în presa internaţională. În octombrie 2018, la puţin timp după asasinarea lui Khashoggi, Wall Street Journal a relatat că avioanele Gulfstream folosite de ucigaşi aparţineau unei companii controlate de MBS.

„Ar fi urmărit [compania - n.r.] şi ar fi fost conştient de modul în care a fost folosită”, a spus Dan Hoffman, fostul director al Diviziei CIA din Orientul Mijlociu, făcând referire la prinţul moştenitor.

Oficialii saudiţi din Washington şi Riad nu au răspuns imediat după noile dezvăluiri. MBS a negat că ar fi ordonat uciderea lui Khashoggi, dar a spus că îşi asumă responsabilitatea. Opt suspecţi au primit pedepse cu închisoarea în ceea ce anchetatorul ONU a numit „parodia justiţiei”.

Cazul lui Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul General al Arabiei Saudite din Istanbul în octombrie 2018

Joi, Statele Unite ale Americii vor publica un raport cu informaţii neclasificate ale dosarului.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat săptămâna trecută că preşedintele Joe Biden lucrează la „recalibrarea” relaţiei americane cu Arabia Saudită şi intenţionează să comunice cu regele Salman bin Abdulaziz Al-Saud în locul fiului său, prinţul moştenitor.

Ziaristul, cu reşedinţă americană, a fost ucis în condiţii groaznice în Istanbul, pe 2 octombrie 2018. Oficialii turci au declarat că agenţii care l-au ucis pe Khashoggi au acţionat la ordinele unor persoane din cercurile înalte ale guvernului saudit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici