Consiliul a solicitat opinii legate de conflictele potenţiale care ar putea apărea sau escalada în 2015. Din cele aproape o mie de sugestii, au fost alese treizeci. Peste 2.200 de oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai mediului academic şi specialişti în politică externă au fost solicitaţi să ierarhizeze aceste sugestii în funcţie de impactul asupra intereselor americane şi probabilitatea de a se petrece în 2015. Scenariile au fost împărţite pe trei nivele, în ordinea priorităţii pentru liderii americani, relatează huffingtonpost.com.
Pe primul loc în topul preocupărilor externe a fost desemnată criza din Irak, considerată a avea consecinţe mai importante asupra intereselor americane decât se estima în urmă cu un an.
O altă prioritate este eventualitatea unei confruntări armate în Marea Chinei de Sud, probabilitatea acestui scenariu crescând de la scăzut, la moderat.
Cu o probabilitate mare de a se întâmpla, dar cu efecte moderate asupra Statelor Unite, sunt şi scenariile intensificării conflictului dintre Ucraina şi Rusia sau amplificării tensiunilor israeliano-palestiniene.
Gradul de pericol reprezentat de violenţele şi instabilitatea din Pakistan şi Iordania a scăzut anul acesta, deşi acestea au impact moderat asupra intereselor americane.
Topul priorităţilor americane pentru prevenirea conflictelor în anul 2015:
– intensificarea conflictului în Irak din cauza grupării Stat Islamic;
– un atac amplu asupra teritoriului American sau asupra unui aliat;
– un atac cibernetic asupra infrastructurii esenţiale americane;
– o criză severă nord-coreeană;
– ameninţările reînnoite ale unor lovituri militare israeliene împotriva Iranului;
– o confruntare armată în Marea Chinei de Sud;
– intensificarea războiului civil din Siria;
– creşterea instabilităţii şi a violenţelor în Afganistan;
– intensificarea luptelor în estul Ucrainei;
– amplificarea tensiunilor israeliano-palestiniene.