Toţi pasagerii unei nave ruseşti blocate în Antarctica au fost salvaţi - FOTO

Cei 52 de pasageri ai navei ruseşti blocate în gheţurile Antarcticii de peste o săptămână au fost salvaţi de un elicopter şi se află la bordul unui vas australian, au anunţat joi echipele de salvare.

Urmărește
1112 afișări
Imaginea articolului Toţi pasagerii unei nave ruseşti blocate în Antarctica au fost salvaţi - FOTO

Toţi pasagerii unei nave ruseşti blocate în Antarctica au fost salvaţi

Autorităţile pentru siguranţa maritimă din Australia (AMSA) au anunţat că au fost informate de Aurora Australis că cei "52 de pasageri ai MV Akademik Şokalskii se află acum la bord".

Operaţiunea de evacuare a fost lansată cu puţin timp înainte de sosirea unui elicopter chinez graţie vremii favorabile.

Elicopterul a făcut mai multe curse de 45 de minute între navele rusă şi australiană pentru a evacua pasagerii în grupuri de câte 12. Ei au fost debarcaţi pe o insulă de gheaţă, în apropierea navei australiene.

Aceştia, turişti şi oameni de ştiinţă australieni, britanici şi neozeelandezi, au fost blocaţi de gheţuri din 24 decembrie la circa 100 de mile (180 de kilometri) est de baza franceză Dumont d'Urville.

Nava MV Akademik Şokalskii include 22 de membri ai echipajului, care au rămas la bord.

Şeful expediţiei, Chris Turney, şi-a exprimat satisfacţia că aşteptarea a luat sfârşit.

"Am reuşit să ajungem la Aurora Australis nevătămaţi. Multe mulţumiri chinezilor şi departamentului care se ocupă de Antarctica al Guvernului australian pentru munca lor dificilă", a scris pe Twitter Chris Turney.

Un mesaj precedent al lui Turney, însoţit de o înregistrare video arăta un elicopter roşu venit de pe un spărgător de gheaţă chinez, Xue Long, în timp ce ateriza pe gheaţă în apropiere de MV Akademik Şokalskii.

Imaginile arată apoi membrii echipajului Xue Long în costume portocalii traversând banchiza înainte de redecolarea elicopterului.

Mai multe tentative de a salva nava au eşuat, mai multe spărgătoare de gheaţă trimise în ajutorul său fiind nevoite să se întoarcă din drum din cauza incapacităţii de a sparge banchiza groasă. Ultima dată, nava australiană Aurora Australis s-a întors din drum luni din cauza vremii nefavorabile.

Această navă, care a rămas însă în zonă, a orchestrat operaţiunile şi trebuie acum să ducă naufragiaţii în port.

Spărgătorul de gheaţă chinez Xue Long (Dragonul Zăpezilor), care a fost, de asemenea, nevoit să renunţe la operaţiune, a rămas în apropiere, la cererea autorităţilor.

Nava chineză şi cea rusă sunt la o distanţă de circa 20 de kilometri una de cealaltă.

Înainte de a fi prinsă în banchiză, nava se afla într-o zonă în care vapoarele puteau să circule normal în această perioadă a anului, dar o schimbare bruscă a condiţiilor meteorologice a împins-o către gheţuri.

Expediţia a început în urmă cu trei săptămâni. Pasagerii naufragiaţi nu vor ajunge pe uscat decât peste câteva săptămâni, Aurora Australis urmând să facă escală la baza antarctică australiană Casey pentru alimentare cu carburant.

Vor fi necesare rotaţii suplimentare pentru a aduce materialul şi bagajele. Echipajul MV Akademik Şokalskii va rămâne la bord în aşteptarea eliberării navei. Marinarii vor beneficia de provizii suficiente.

Pasagerii navei ruse sunt blocaţi din Ajunul Crăciunului şi şi-au petrecut vremea jucând jocuri de societate, plimbându-se pe banchiză pentru a observa pinguinii sau participând la cursuri de prim-ajutor.

Ei au compus şi un imn plin de umor şi s-au filmat cântând pe puntea vaporului la trecerea în Noul An, apărând chiar pe marele ecran din Times Square, în centrul oraşului New York.

Pasagerii navei ruseşti au mers pe urmele expediţiei istorice pe care exploratorul australian Sir Douglas Mawson a făcut-o în Antarctica în urmă cu un secol (1911-1914).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici