Reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, cei 27 de oficiali au ajuns la un acord de principiu pentru a profita de experienţa determinată de criza financiară mondială, demarând o reformă de monitorizare a sectorului bancar, în urma unui anunţ făcut în acest sens de Statele Unite.
Aceştia au încercat, de asemenea, să ajungă la un compromis care să permită organizarea în Irlanda a unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona.
Referitor la Barroso, şefii de stat şi de guvern şi-au exprimat sprijinul faţă de realegerea acestuia pentru încă un mandat de cinci ani.
El "a obţinut o susţinere unanimă din partea preşedinţilor şi premierilor, îi sprijim cu toţii candidatura", a declarat premierul ceh Jan Fischer, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Fostul premier portughez, în vârstă de 53 de ani, s-a declarat "mândru şi emoţionat" de încrederea acordată, promiţând că va fi "atent" în următorii cinci ani la numeroasele critici la adresa sa.
El a trebuit să se mulţumească cu un sprijin de principiu al celor 27 de reprezentanţi, nu cu o desemnare oficială, aşa cum spera.
Barroso va trebui în prezent să convingă noul Parlament European, o sarcină deloc uşoară ţinând cont de bilanţul controversat al primului său mandat.
Grupul său conservator îl susţine, dar nu dispune de o majoritate absolută şi trebuie să realizeze alianţe. Numeroşi eurodeputaţi de stânga şi liberali, îl consideră foarte permisiv, docil cu statele mari şi îl critică pentru reacţia întârziată a acestuia faţă de criza financiară.
Liderii europeni şi Jose Manuel Barroso îi îndeamnă pe eurodeputaţi să se pronunţe rapid, încă de la jumătatea lunii iulie, pentru a evita o perioadă de incertitudine într-un moment în care Europa se află în criză economică.
"Sperăm (…) că vom putea lua cu toţii o decizie finală în iulie", a declarat premierul finlandez Matti Vanhanen.
Lăsând soarta lui Barroso în mâinile Parlamentului European, oficialii UE nu îi fac un cadou. "Este ca şi cum l-am arunca în vizuina lupului", a precizat un diplomat. "Totul este la bunăvoinţa Parlamentului", care ar putea tergiversa lucrurile, a precizat el.
Liderul ecologiştilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit, încearcă în acest timp că clădească un front împotriva lui Barroso.
După ce s-a întâlnit joi cu Nicolas Sarkozy, acesta a avut îndoieli în privinţa fermităţii susţinerii preşedintelui francez care, potrivit acestuia, "nu este pregătit să moară pentru Barroso". Potrivit lui Cohn-Bendit, "problema" lui Nicolas Sarkozy şi a cancelarului german Angela Merkel este că "îl vor pe Barroso şi în acelaşi timp nu îl vor".