După violenţele de la jumătatea lui martie, de la Lhasa, Arbour a cerut la 27 martie permisiunea de a se deplasa în regiune, a precizat purtătorul său de cuvânt, Rupert Colville. Autorităţile chineze au anunţat-o că nu este posibilă o astfel de vizită la acel moment, a declarat acesta, însă nu au exclus posibilitatea unei vizite la o dată ulterioară.
Mandatul de patru ani al lui Arbour expiră la sfârştiul lui iunie, iar succesorul său nu a fost încă desemnat.
Arbour le-a cerut la 14 martie autorităţilor chineze să "permită manifestanţilor să-şi exercite dreptul la liberă exprimare şi la adunare" în Tibet.
Aceasta a cerut Guvernului chinez să "pună capăt oricărei forme de utilizare excesivă a forţei pentru menţinerea ordinii şi să se asigure ca persoanele arestate să nu fie victimele relelor tratamente şi că beneficiază de proceduri conforme cu normele internaţionale".
Liderii tibetani aflaţi în exil afirmă că represaliile asupra manifestanţilor s-au soldat cu 150 de morţi, în timp ce China îi acuză pe protestatarii tibetani că au ucis 18 civili şi doi poliţişti.
Şapte specialişti ONU în drepturile omului şi-au anunţat joi, într-un comunicat comun, "profunda nelinişte" faţă de represaliile din Tibet şi au cerut acordarea accesului liber în regiune jurnaliştilor şi observatorilor independenţi.
În cadrul mandatului său, Arbour a efectuat o vizită în China în 2005, ocazie cu care a cerut Beijingului să stabilească obiective mult mai ambiţioase în domeniul drepturilor omului, respectând criteriile internaţionale.