Tradiţii din Joia Mare: Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi din Roma, printre care o femeie însoţită de copil - FOTO

Papa Francisc a oficiat ceremonia din Joia Mare la închisoarea Rebibbia din Roma, unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 deţinuţi, atât bărbaţi, cât şi femei, una dintre acestea fiind însoţită şi de copilul ei.

Urmărește
1521 afișări
Imaginea articolului Tradiţii din Joia Mare: Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi din Roma, printre care o femeie însoţită de copil - FOTO

Tradiţii din Joia Mare: Papa Francisc a spălat picioarele a 12 deţinuţi din Roma, printre care o femeie însoţită de copil (Imagine: Mediafax Foto / Hepta)

Pentru al treilea an consecutiv, Francisc nu a oficiat slujba tradiţională din Joia Mare într-o bazilică, mergând în schimb la oamenii de la marginea societăţii şi incluzând femei.

Predecesorii săi au inclus numai bărbaţi în acest ritual, care comemorează gestul de smerenie făcăt de Iisus Hristos faţă de apostolii săi în noaptea dinaintea răstignirii sale.

Înainte de Francisc, ceremonia se desfăşura întotdeauna la Vatican sau la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran. Dar Papa Francisc, dorind să continue tradiţia pe care a lansat-o când era arhiepiscop de Buenos Aires, oficiază slujba în cartierele sărace ale Romei, cu oameni simpli.

El a îngenuncheat în faţa celor şase femei şi şase bărbaţi deţinuţi, a turnat apă pe piciorul drept al fiecăruia, l-a şters cu un prosop şi l-a sărutat. Una dintre deţinute, o femeie de origine africană cu lacrimi în ochi, şi-a ţinut copilul în braţe, iar Papa i-a spălat piciorul acestuia.

Decizia Suveranului Pontif de a include femei şi uneori persoane de alte religii decât cea creştină - o femeie musulmană a participat la ritual în urmă cu doi ani, la un centru de detenţie pentru minori - i-a nemulţumit pe catolicii conservatori.

În timpul slujbei de la biserica "Tatăl Nostru" din cadrul închisorii Rebibbia, Papa le-a spus deţinuţilor că sclavii le spălau picioarele stăpânilor lor în trecut, iar acest gest simbolizează atitudinea serviabilă faţă de alţii şi puritatea spirituală.

Francisc a adăugat că şi el are nevoie de puritate şi vrea să fie "mai mult un sclav în serviciul oamenilor".

Unul dintre participanţii la ceremonie este un deţinut condamnat pentru crime în serie, potrivit televiziunii oficiale a episcopilor catolici italieni, SAT 2000.

Cei 12 deţinuţi selectaţi pentru a reprezenta totalul de 2.100 de persoane încarcerate la Rebibbia sunt originari din Italia, Nigeria, Congo, Ecuador şi Brazilia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici