- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traficul de arme transformă America Latină în câmp de luptă
Traficul de arme transformă America Latină într-un câmp de luptă unde se produc peste 40 la sută din crimele comise în întreaga lume, au avertizat miercuri experţi şi funcţionari din regiune reuniţi în Costa Rica, cerând un control sporit al contrabandei cu arme.
Traficul de arme transformă America Latină în câmp de luptă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Circa "42 la sută dintre crimele provocate cu arme de foc în fiecare an în lume au loc în America Latină, unde locuieşte mai puţin de 10 la sută din populaţia" planetei, a indicat laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi fostul preşedinte al Costa Rica Oscar Arias, citând cifrele ONU.
Înainte de a intra pe mâini greşite, "majoritatea armelor sunt legale, fabricate de o industrie înregistrată legal ce achită impozite, finanţând, prin urmare, campanii electorale", a declarat ministrul Afacerilor Externe din Costa Rica, Enrique Castillo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Acum câteva luni, preşedintele mexican Felipe Calderon a anunţat că peste 100.000 de arme recuperate de la grupări de crimă organizată provin din armurării ale Statelor Unite.
"Controalele inexistente sau insuficiente sunt cele care permit transferul (armelor) către carteluri, mercenari sau cei care susţin dictaturi", a estimat Castillo.
Arias, asociat cu circa 20 de laureaţi ai Premiului Nobel şi susţinut de experţi, a elaborat în anii 1990 un proiect al Tratatului privind comerţul cu arme (TCA), transmis Naţiunilor Unite şi care se vrea a fi adoptat.
"Importante decizii internaţionale cu privire la traficul de droguri, traficul de persoane, sclavagismul" au fost adoptate, dar "nu am adoptat încă nicio decizie cu privire la traficul de arme (...) şi plătim această acţiune cu vieţi umane", a declarat Arias.
"Armele convenţionale, în special armele uşoare şi de dimensiuni mici, sunt arme de distrugere în masă (...) a căror proliferare are efecte devastatoare, în special asupra ţărilor în curs de dezvoltare", estimează participanţii într-un document comun.
Într-un mesaj clar către Statele Unite, Arias apreciază că "deţinerea armelor nu ar trebui percepută ca un semn al libertăţii, ci ca un obstacol pentru exercitarea acesteia".
America Centrală este una dintre regiunile cele mai afectate de violenţă. În Honduras, de exemplu, rata crimelor (peste 80) la 100.000 de locuitori este de opt ori mai mare faţă de media mondială.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO