Prima pagină » Știri externe » UPDATE: Mai multe companii străine îşi evacuează personalul expatriat din Libia

UPDATE: Mai multe companii străine îşi evacuează personalul expatriat din Libia

(Adaugă noi măsuri luate de companiile străine din Libia)
21 feb. 2011, 20:59, Știri externe

Mai multe companii străine, între care BP, Statoil şi Finmeccanica, şi-au evacuat sau se pregăteau să îşi evacueze personalul expatriat din Libia, din cauza violenţelor din această ţară, au anunţat, luni, surse din aceste companii, citate de AFP.

Compania petrolieră BP se pregăteşte să îşi evacueze în decurs de 48 de ore o parte a personalului său din Libia, unde sunt angajate în total 140 de persoane, din care aproximativ 40 de expatriaţi, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului petrolier britanic.

„Supraveghem situaţia şi ne pregătim să evacuăm o parte a familiilor (salariaţilor) şi unii angajaţi neesenţiali, în decurs de o zi sau două”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Aceste evacuări vor duce la suspendarea forajelor în vestul ţării, în regiunea Ghadames, care erau în curs de pregătire, a adăugat el.

BP este prezent în Libia în urma unui acord de explorare încheiat în 2007 cu compania petrolieră naţională. Grupul petrolier nu produce încă hidrocarburi în Libia şi nu a efectuat niciun foraj în zonă.

De asemenea, compania petrolieră norvegiană Statoil a anunţat luni că a început să îşi evacueze „cei câţiva” angajaţi ai săi din Libia, din cauza violenţelor din această ţară.

„Sediul nostru local (de la Tripoli, n.red.) este închis”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, Baard Glad Pedersen. „Cei câţiva angajaţi internaţionali ai companiei au părăsit deja sau sunt în curs de a părăsi ţara”, a spus el.

În Libia, Statoil deţine părţi din două câmpuri petroliere, Mabruk şi Murzuq.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze dacă activitatea la cele două câmpuri petroliere continuă, în pofida violenţelor.

„Este în general sarcina operatorilor, în acest caz Total şi respectiv Repsol, să ofere informaţii în legătură cu statutul operaţiunilor”, a subliniat el.

Grupul italian de aeronautică şi apărare Finmeccanica şi-a repatriat salariaţii prezenţi în Libia, „mai puţin de zece”, a anunţat, luni, o sursă apropiată de grup.

„Mai puţin de zece” dintre salariaţii expatriaţi, care lucrau pentru AgustaWestland, filiala de elicoptere a grupului, sunt în curs de a fi repatriaţi din Libia, a declarat această sursă, fără a furniza mai multe detalii.

Libia este prezentă în cadrul capitalului companiei Finmeccanica, în condiţiile în care fondul suveran libian, Libyan Investment Authority (LIA), deţine o parte de 2,01 la sută din acesta, potrivit unui aviz publicat de autoritatea bursieră italiană, la sfârşitul lunii ianuarie.

Compania italiană ENI a început evacuarea personalului său neesenţial şi a familiilor salariaţilor, dar a dat asigurări că violenţele nu au avut efect asupra producţiei sale.

De asemenea, companiile petroliere germane Wintershall şi RWE Dea, cea austriacă OMV şi cea franceză Total au anunţat evacuarea totală sau parţială a personalului lor expatriat.

O consecinţă directă a situaţiei, preţul barilului a depăşit 105 dolari la Londra, un nivel care nu a mai fost atins de la sfârşitul lui septembrie 2008.

La rândul lor, gigantul industrial german Siemens, grupul italian BTP Impregilo şi concurentul său francez Vinci au anunţat repatrierea personalului lor expatriat din Libia.

Turcia a repatriat la sfârşitul săptămânii trecute 600 dintre cei 25.000 de turci stabiliţi în Libia, ţară în care sunt prezente 200 de companii de construcţii turceşti. Serbia şi Croaţia pregătesc de asemenea evacuarea cetăţenilor lor, iar Beijingul a cerut companiilor chineze să ia măsuri de precauţie.