Salvatorii trec prin clădiri prăbuşite şi caută în mare pentru a recupera cadavrele care sunt în stare avansată de descompunere, pe măsură ce speranţa pentru a găsi supravieţuitori scade.
„Corpurile se descompun grav şi, la un moment dat, recuperarea lor ar putea să nu fie posibilă”, a declarat un reprezentant al misiunii tunisiene într-o întâlnire cu omologii din Rusia, ţările arabe, Turcia şi Italia.
„Avem nevoie de asistenţă, astfel încât intervenţia noastră să fie mai eficientă”, a adăugat reprezentantul.
Numai în Derna, cel puţin 10.100 de persoane rămân date dispărute, potrivit CNN.
„Se aşteaptă că aceste cifre vor creşte, pe măsură ce echipajele de căutare şi salvare lucrează neobosit pentru a găsi supravieţuitori”, a declarat Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Peste 40.000 de persoane au fost strămutate în nord-estul Libiei de la precipitaţiile extreme aduse de furtuna Daniel.
Experţii cred că impactul furtunii a fost intensificat în mare măsură de mai mulţi factori: infrastructura libiană învechită care se prăbuşeşte, avertismentele meteo inadecvate şi efectele accelerarii crizei climatice.
Bilanţul inundaţiilor din Libia ar putea fi sumbru căci ar putea creşte la 20,000 de decese. Inundaţiile care au devastat Derna ar putea fi cea mai mare catastrofă naturală din 2023 după cutremurul din Turcia şi Siria, petrecut în luna februarie al acestui an, în urma căruia au rezultat 59,259 de morţi şi 121,704 de răniţi.