Elevii, cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, de la şcoala din satul Gandaman, au murit intoxicaţi după ce au servit, pe 16 iulie, o masă gratuită compusă din linte, cartofi şi orez.
Potrivit unui raport încomit de un laborator al medicinei legale publicat sâmbătă, mâncarea de linte, cartofi şi orez destinată elevilor acestei şcoli a fost preparată cu un ulei care conţinea un pesticid organofoscforic.
„Raportul a depistat un compus organofosforic în eşantioane de ulei prelevate în şcoală, unde a fost preparat şi consumat prânzul de către copii”, a declarat pentru jurnalişti Ravinder Kumar, un oficial de rang înalt din cadrul Poliţiei din Patna, capitala statului Bihar.
Potrivit lui Kumar, experţii au mai constat că „substanţa toxică” găsită în aceste eşantioane de ulei prezenta o concentraţie „de cinci ori mai puternică decât în reţeta comercială (a insecticidului respectiv), disponibil pe piaţă”.
În total, 23 de copii din satul Gandaman, cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, au murit în urma acestei intoxicaţii. Majoritatea au fost înmormântaţi pe un teren adiacent şcolii primare în care li s-a servit masa gratuită, în cazul multor elevi săraci singura lor masă zilnică.
Alţi 24 de copii şi un bucătar, intoxicaţi şi ei, erau spitalizaţi în continuare, sâmbătă, însă medici au declarat că viaţa lor nu mai este în pericol.
Poliţia a arestat-o miercuri pe directoarea şcolii
„Directoarea a venit (…) şi am arestat-o pentru a o interoga”, a spus Sujeet Kumar, şeful poliţiei din districtul Saran, în statul Bihar.
„Trebuie iniţial să vorbim cu ea, după care să formulăm învinuirile” reţinute, a adăugat el, contactat telefonic.
Anchetatorii au percheziţionat săptămâna trecută domiciliul directoarei şcolii, care a fugit după ce au fost anunţate primele decese. „Am găsit acasă la ea saci cu fertilizanţi şi pesticide puşi în apropierea unor saci cu cartofi şi orez”, a declarat pentru AFP un polişist.
Mese gratuite sunt oferite în fiecare zi în India pentru aproximativ 120 de milioane de copii săraci, un program care urmăreşte să crească frecvenţa şcolară. Dar copii suferă frecvent de intoxicări alimentare din cauza condiţiilor precare de igienă şi mâncării de proastă calitate.