Transnistria critică decizia Moldovei de a adera la UE. Republica Moldovenească Nistreană cere recunoaşterea independenţei sale

Transnistria critică decizia Moldovei de a adera la UE şi susţine că nu ia în considerare opiniile parlamentului şi poporului transnistrian. Transnistria/sau Republica Moldovenească Nistreană cere recunoaşterea independenţei şi oficializarea separării de Republica Moldova.

Urmărește
1475 afișări
Imaginea articolului Transnistria critică decizia Moldovei de a adera la UE. Republica Moldovenească Nistreană cere recunoaşterea independenţei sale

Drapelul şi stema Transnistriei

Ministeru de Externe din Republica Moldovenească Nistreană a postat o declaraţie pe site-ul instituţiei, criticând decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. 

"Considerăm că depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană de către Republica Moldova este o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional. Înţelegem decizia conducerii republicii noastre vecine.Cu toate acestea, cererea Moldovei de aderare nu ţine cont de consultările cu Transnistria". 

Oficialii de la Tiraspol critică Republica Moldova pentru că ar ignora nerezolvarea disputei teritoriale, declanşată din anul 1990. 

Decizia autorităţilor moldoveneşti de a adera la UE duce automat la transferul suveranităţii Republicii Moldova către autorităţile supranaţionale de la Bruxelles.  Cererea de aderare la UE indică refuzul conducerii de la Chişinău de a se angaja în dialog cu Tiraspol asupra parametrilor convieţuirii comune". 

Ministerul transnistrian de Externe învinovăţeşte Republica Moldova pentru disfuncţionalitatea formatului 5+2, refuzul întâlnirilor la summit şi neîndeplinirea obligaţiilor din pachetul Berlin Plus. Tiraspolul reaminteşte că Transnistriei îi trebuie recunoscută independenţa după ce ar fi dobândit-o la rererendumul din 2006.  

Considerăm necesar să subliniem că poporul pridnestrovian şi-a determinat soarta în mod civilizat şi democratic la data de 2 septembrie 1990, că a oprit agresiunea militară a Moldovei între anii 1991-1992, şi-a apărat libertatea şi şi-a confirmat recunoaşterea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene la referendumul naţional din 17 septembrie 2006". 

Ministerul cere imediat reluarea dialogului pentru menţinerea unor relaţii paşnice. 

În noile circumstanţe, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să se angajeze în dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică de bună vecinătate a două state independente prin semnarea un acord interstatal cuprinzător. Facem apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de 30 ani sub forma Republicii Moldova Transnistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”, a încheiat Ministerul de Externe al Transnistriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici