- Home
- Externe
- (04.03.2022, 16:57)
- Alexandru Stan
Transnistria critică decizia Moldovei de a adera la UE. Republica Moldovenească Nistreană cere recunoaşterea independenţei sale
Transnistria critică decizia Moldovei de a adera la UE şi susţine că nu ia în considerare opiniile parlamentului şi poporului transnistrian. Transnistria/sau Republica Moldovenească Nistreană cere recunoaşterea independenţei şi oficializarea separării de Republica Moldova.
Urmărește
1477 afișări
Drapelul şi stema Transnistriei
Ministeru de Externe din Republica Moldovenească Nistreană a postat o declaraţie pe site-ul instituţiei, criticând decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană.
"Considerăm că depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană de către Republica Moldova este o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional. Înţelegem decizia conducerii republicii noastre vecine.Cu toate acestea, cererea Moldovei de aderare nu ţine cont de consultările cu Transnistria".
Oficialii de la Tiraspol critică Republica Moldova pentru că ar ignora nerezolvarea disputei teritoriale, declanşată din anul 1990.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Decizia autorităţilor moldoveneşti de a adera la UE duce automat la transferul suveranităţii Republicii Moldova către autorităţile supranaţionale de la Bruxelles. Cererea de aderare la UE indică refuzul conducerii de la Chişinău de a se angaja în dialog cu Tiraspol asupra parametrilor convieţuirii comune".
Ministerul transnistrian de Externe învinovăţeşte Republica Moldova pentru disfuncţionalitatea formatului 5+2, refuzul întâlnirilor la summit şi neîndeplinirea obligaţiilor din pachetul Berlin Plus. Tiraspolul reaminteşte că Transnistriei îi trebuie recunoscută independenţa după ce ar fi dobândit-o la rererendumul din 2006.
Considerăm necesar să subliniem că poporul pridnestrovian şi-a determinat soarta în mod civilizat şi democratic la data de 2 septembrie 1990, că a oprit agresiunea militară a Moldovei între anii 1991-1992, şi-a apărat libertatea şi şi-a confirmat recunoaşterea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene la referendumul naţional din 17 septembrie 2006".
Ministerul cere imediat reluarea dialogului pentru menţinerea unor relaţii paşnice.
În noile circumstanţe, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să se angajeze în dialog cu Transnistria în vederea unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică de bună vecinătate a două state independente prin semnarea un acord interstatal cuprinzător. Facem apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de 30 ani sub forma Republicii Moldova Transnistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”, a încheiat Ministerul de Externe al Transnistriei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace