Transnistria se aşteaptă la un val de refugiaţi ruşi de la Chişinău – presa rusă
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din Legislativul de la Tiraspol, Dmitrii Soin, toate forţele politice moldovene, inclusiv comuniştii, sunt proeuropene, iar actuala alianţă aflată la guvernare finalizează direcţia din ultimii 20 de ani, de îndepărtare a Republicii Moldova de Rusia şi de apropiere a ei de România şi Uniunea Europeană.
„Acest lucru nu este acceptat de vorbitorii de limbă rusă, dar şi de o parte dintre moldoveni, şi poate genera un val de refugiaţi în Transnistria. Primul val a fost în anii ’80-’90, în perioada Frontului Popular. (…) Atunci din Chişinău la Tiraspol au fugit mulţi specialişti, care au fondat ulterior universităţile transnistrene. Rusia este departe, iar Transnistria este alături. Avem drepturi egale pentru toţi şi trei limbi de stat – rusă, ucraineană şi moldovenească”, a declarat Dmitrii Soin, citat de Nazavisimaia Gazeta.
Nezavisimaia Gazeta relatează şi despre vizita lui Marian Lupu la Moscova, ca primă destinaţie externă în noua sa calitate de preşedinte al Parlamentului şi şef interimar al statului.
Potrivit ziarului rus, vizita a fost percepută de către o parte a populaţiei drept o confirmare a simpatiilor proruse ale acestuia. Însă unii experţi şi reprezentanţi ai diasporei ruse consideră că vizita este ineficientă. În opinia preşedintelui Congresului comunităţilor ruse din Republica Moldova, Valeri Klimenko, obiectivul puterii moldovene este „de a duce ţara în România”, obligând cetăţenii vorbitori de limbă rusă să aleagă între a pleca sau a fi asimilaţi.
Klimenko i-a reproşat lui Lupu că nu a ţinut cont de interesele vorbitorilor de limbă rusă şi nu s-a aliat cu comuniştii, preferând o coaliţie cu partidele de dreapta „specializate în unificarea Republicii Moldova cu România”, potrivit ziarului rus.