„Nicio organizaţie din lume nu este mai implicată în apărarea libertăţii de exprimare ca WikiLeaks, dar când politicieni de renume sau reprezentanţi importanţi din mass-media instigă la uciderea unor persoane sau grupuri, ei ar trebui să fie urmăriţi în justiţie pentru incitare la omor”, a apreciat, într-un comunicat, fondatorul site-ului specializat în difuzarea de documente confidenţiale.
După atacul din Tucson (Arizona), soldat cu şase morţi şi 14 răniţi sâmbătă, utilizarea de unii conservatori, printre care Sarah Palin, membru important al dreptei americane, a unor simboluri de ţinte şi de arme de foc în lupta electorală a fost aspru criticată.
Unii comentatori au apreciat că retorica aprinsă şi climatul general al campaniei pentru alegerile legislative din noiembrie ar fi fost unul dintre factorii care l-ar fi împins pe atacator, Jared Loughner, să acţioneze.
Subliniind că WikiLeaks a fost de asemenea ţinta „unei retorici violente” în Statele Unite din partea unor „personalităţi” printre care şi Sarah Palin, Julian Assange le cere „autorităţilor americane şi altor autorităţi să investigheze cu hotărâre aceste incitări la omor”.
„Un stat de drept nu poate tolera ca membri importanţi ai societăţii să facă apel la comiterea de crime şi la asasinarea unor indivizi sau grupuri”, consideră el, subliniind că site-ul WikiLeaks a fost constrâns să ia „măsuri de securitate foarte severe”.
Julian Assange a fost considerat drept duşmanul numărul unu de către numeroşi oficiali americani, după dezvăluirea pe site-ul WikiLeaks a unor documente diplomatice confidenţiale, foarte stânjenitoare pentru Washington.
Sarah Palin a declarat că fondatorul WikiLeaks ar trebui să fie „urmărit ca un taliban”.
Fondatorul WikiLeaks, în prezent consemnat la domiciliu la Londra, a publicat acest comunicat marţi, la câteva ore după ce a compărut într-un tribunal britanic care urmează să decidă data la care va fi examinată în justiţie extrădarea sa în Suedia.