Transportatorii aerieni vor să fie informaţi asupra riscurilor, după prăbuşirea MH17 în Ucraina

Publicat: 30 07. 2014, 07:12
Actualizat: 16 05. 2020, 11:37

Prăbuşirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă în estul Ucrainei, a precipitat o reuniune a oficialilor din domeniul transportului aerian sub egida Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO).

„Zborul MH17 a punctat, posibil, o defecţiune în sistemul” securităţii aeriene, a afirmat Tony Tyler, directorul general al Asociaţiei Internaţionale pentru Transport Aerian (IATA).

„Avioanele civile sunt vehicule paşnice şi nu ar trebui să fie niciodată ţinta armelor de război”, a subliniat Tyler, declarându-se „convins” că guvernele ar putea „găsi mijloace pentru a lărgi cadrul legal internaţional”, în scopul de a proteja transportul aerian.

„Nu există nicio lege sau convenţie care să impună statelor obligaţia de a gestiona proiectarea, fabricarea şi amplasarea armelor antiaeriene”, în timp ce convenţii pentru armament nuclear şi biologic există, a adăugat Tyler.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Prăbuşirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi.