Transportul public în Franţa, paralizat din cauza grevelor şi protestelor după reforma pensiilor

Oamenii sunt nemulţumiţi de reforma pensiilor din Franţa din cauza faptului că Macron va creşte vârsta de pensionare şi va reduce beneficiile pentru anumite categorii de lucrători. De asemenea, francezii de stânga se tem că reforma va duce la o scădere a nivelului de trai pentru pensionari.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Transportul public în Franţa, paralizat din cauza grevelor şi protestelor după reforma pensiilor

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Transporturile rutiere, feroviare şi aeriene din Franţa au fost grav afectate joi în urma unei greve naţionale organizate de sindicatele care protestează faţă de creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Aceasta este a noua zi de grevă din ianuarie, iar astăzi a fost prima zi de acţiune coordonată.

Doar două dintre cele 14 linii de metrou din Paris funcţionau normal, iar serviciile RER şi trenurile TGV erau grav afectate.

Greva naţională a afectat şi traficul aerian, cu 30% dintre zboruri afectate la aeroportul Paris Orly.

Muncitorii şi membrii din sindicate au blocat o rafinărie importantă de petrol din Normandia şi una din Fos-sur-Mer, din sudul Franţei.

Ministrul Tranziţiei Energetice, Agnès Pannier-Runacherin, a declarat că intervenţia se face în mod selectiv pentru deblocarea rezervoarelor de stocare a petrolului care sunt blocate de manifestanţi.

În urma grevelor din rafinării, stocurile de kerosen la aeroportul Charles De Gaulle au fost “sub presiune”, iar cele de la aeroportul Orly erau monitorizate, potrivit autorităţii aviaţiei civile. 

Mai devreme în ziua respectivă, aproximativ 70 de protestatari au blocat terminalul unu al aeroportului Charles de Gaulle, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului CNN

Aproximativ 20% dintre profesorii din învăţământul public au participat şi ei la greve, potrivit Ministerului Educaţiei din Franţa.

Sistemul generos de pensii şi pensionarea timpurie au fost mândria sistemului de securitate socială a Franţei încă din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar acum, potrivit noii legi, vârsta de pensionare pentru majoritatea lucrătorilor va fi de 64 de ani, totuşi una dintre cele mai mici din lumea industrializată. 

Macron şi guvernul său au apărat reforma pensiilor ca fiind necesară pentru a menţine finanţarea sistemului de pensii. Taxele plătite de lucrătorii actuali acoperă beneficiile pensionarilor, iar oamenii trăiesc mai mult la începutul secolului 21, pe măsură ce tot mai mulţi lucrători din generaţia baby-boom (născută între anii 1940-1960) se pensionează.

Sistemul de pensii ar putea să falimenteze, crede Macron. 

Când propunerea a fost prezentată în ianuarie, guvernul a declarat că reformele sunt necesare pentru a preveni apariţia unui deficit estimat la 13,5 miliarde de euro în sistemul de pensii în 2030.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici