Tratatul START nu periclitează apărarea antirachetă a Statelor Unite

Noul tratat START privind dezarmarea nucleară, semnat cu Moscova, nu periclitează dezvoltarea strategiei americane de apărare antirachetă, au dat asigurări marţi secretarul de Stat Hillary Clinton şi secretarul Apărării Robert Gates, ca reacţie la criticile senatorilor conservatori.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Tratatul START nu periclitează apărarea antirachetă a Statelor Unite

Tratatul START nu periclitează apărarea antirachetă a Statelor Unite

"Nici (o prevedere) din noul tratat START nu ne împiedică eforturile în materie de apărare antirachetă", a precizat Clinton în cadrul unei audieri în Congres, în condiţiile în care tratatul START trebuie să fie ratificat de Senat cu o majoritate de 67 de voturi din 100, inclusiv cu votul mai multor senatori republicani.

"Rusia a expus o poziţie unilaterală privind apărarea antirachetă. Nu o împărtăşim. Din contră, am precizat clar că Statele Unite intenţionează să continue ameliorarea şi mobilizarea acestor sisteme de apărare antirachetă", a adăugat ea.

Republicanii critică noul tratat semnat în aprilie, la Praga, de către preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, care prevede o diminuare considerabilă a arsenalelor rus şi american.

Ei îşi exprimă temerile că acest text limitează capacitatea de dezvoltare a apărării americane antirachetă. Rusia a anunţat că îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratat dacă se consideră ameninţată de aceste sisteme dezvoltate de Washington.

"Ruşii sunt împotriva (strategiei americane) de apărare antirachetă de la începutul negocierilor pe tema armelor strategice în 1969", a subliniat Robert Gates, care a fost audiat alături de Hillary Clinton.

"Cred că din cauză că noi putem să o elaborăm şi ei nu. Vom construi un sistem bun, iar ei probabil că nu. Ei nu vor să aloce resursele necesare pentru acest lucru şi, prin urmare, încearcă să ne împiedice prin mijloace politice", a explicat el.

Dar "nici o limită nu ne afectează", a afirmat el, amintind că administraţia Obama prevede să aloce 9,9 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă în 2011, cu 700 de milioane de dolari în plus comparativ cu 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici