"Trebuie să evităm un conflict în Marea Neagră". Erdogan vrea să fie mediator între Ucraina şi Rusia

  • Erdogan declară că Turcia este pregătită să acţioneze ca mediator între Ucraina şi Rusia
  • Serviciile secrete ucrainene au declarat că Moscova se pregăteşte pentru un atac la începutul anului 2022
  • Preşedintele Turciei a mai transmis că nu vrea ca regiunea Mării Negre să fie afectată de conflicte şi spune că ar discuta des această problem cu Vladimir Putin
Urmărește
1673 afișări
Imaginea articolului "Trebuie să evităm un conflict în Marea Neagră". Erdogan vrea să fie mediator între Ucraina şi Rusia
Preşedintele Turciei a declarat că ţara sa este pregătită să acţioneze ca mediator între Ucraina şi Rusia, în ciuda faptului că a înfuriat Moscova prin vânzarea de drone armate Kievului la începutul acestui an, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei.
Oficiali americani, NATO şi ucraineni afirmă că forţele ruseşti s-au adunat la graniţa cu Ucraina, care se luptă, de asemenea, cu separatiştii susţinuţi de Moscova care controlează o parte a teritoriului său în est.
 
Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că Moscova se pregăteşte pentru un atac la începutul anului 2022. Rusia a respins comentariile ca fiind propagandă americană „maliţioasă". Turcia, membră NATO, are legături bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune politicilor ruseşti în Siria şi Libia. A creat o strânsă cooperare în domeniul energiei şi al apărării cu Rusia, dar a vândut şi drone fabricate în Turcia către Kiev, ceea ce a iritat Moscova.
 
Vorbind reporterilor într-un zbor din Turkmenistan, Erdogan a spus că doreşte ca regiunea Mării Negre să nu fie afectată de conflicte. El a mai adăugat că ar discuta frecvent cu omologul său rus despre această problematică. 
 
„Fie că este vorba de un mediator sau de a vorbi cu ei despre această problemă, purtând aceste discuţii cu Ucraina şi cu domnul Putin, cu voia lui Dumnezeu, dorim să avem o parte în soluţionarea acestei probleme", a transmis Recep Tayyip Erdogan.
Întrebat despre oferta lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.
 
Luna trecută, Moscova a declarat că dronele turceşti riscă să aibă un impact destabilizator în estul Ucrainei, după ce Kievul a desfăşurat una pentru a lovi o poziţie controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia. Turcia a declarat că nu poate fi învinuită pentru utilizarea de către Ucraina a dronelor.
 
Separatiştii susţinuţi de Rusia se luptă cu trupele guvernamentale în regiunea ucraineană Donbass din 2014, la scurt timp după ce Rusia a confiscat peninsula Crimeea de la Ucraina.
 
Turcia a criticat, de asemenea, anexarea Crimeei de către Moscova şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici