„Trebuie să evităm un conflict în Marea Neagră”. Erdogan vrea să fie mediator între Ucraina şi Rusia

Publicat: 29 11. 2021, 16:47
Actualizat: 29 11. 2021, 21:50
Preşedintele Turciei a declarat că ţara sa este pregătită să acţioneze ca mediator între Ucraina şi Rusia, în ciuda faptului că a înfuriat Moscova prin vânzarea de drone armate Kievului la începutul acestui an, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei.
Oficiali americani, NATO şi ucraineni afirmă că forţele ruseşti s-au adunat la graniţa cu Ucraina, care se luptă, de asemenea, cu separatiştii susţinuţi de Moscova care controlează o parte a teritoriului său în est.
 
Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că Moscova se pregăteşte pentru un atac la începutul anului 2022. Rusia a respins comentariile ca fiind propagandă americană „maliţioasă”. Turcia, membră NATO, are legături bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar se opune politicilor ruseşti în Siria şi Libia. A creat o strânsă cooperare în domeniul energiei şi al apărării cu Rusia, dar a vândut şi drone fabricate în Turcia către Kiev, ceea ce a iritat Moscova.
 
Vorbind reporterilor într-un zbor din Turkmenistan, Erdogan a spus că doreşte ca regiunea Mării Negre să nu fie afectată de conflicte. El a mai adăugat că ar discuta frecvent cu omologul său rus despre această problematică. 
 
„Fie că este vorba de un mediator sau de a vorbi cu ei despre această problemă, purtând aceste discuţii cu Ucraina şi cu domnul Putin, cu voia lui Dumnezeu, dorim să avem o parte în soluţionarea acestei probleme”, a transmis Recep Tayyip Erdogan.
Întrebat despre oferta lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.
 
Luna trecută, Moscova a declarat că dronele turceşti riscă să aibă un impact destabilizator în estul Ucrainei, după ce Kievul a desfăşurat una pentru a lovi o poziţie controlată de separatiştii susţinuţi de Rusia. Turcia a declarat că nu poate fi învinuită pentru utilizarea de către Ucraina a dronelor.
 
Separatiştii susţinuţi de Rusia se luptă cu trupele guvernamentale în regiunea ucraineană Donbass din 2014, la scurt timp după ce Rusia a confiscat peninsula Crimeea de la Ucraina.
 
Turcia a criticat, de asemenea, anexarea Crimeei de către Moscova şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.