- Home
- Externe
- (19.08.2021, 18:14)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Trebuie să ne concentrăm acolo". Joe Biden afirmă că reţelele teroriste sunt active şi în alte zone, nu doar în Afganistan
- Preşedintele SUA, Joe Biden, afirmă că reţelele teroriste islamiste sunt active şi în alte zone, nu doar în Afganistan
- Joe Biden: "Trebuie să ne concentrăm acolo unde sunt ameninţările mai mari"
Urmărește
2693 afișări
"Trebuie să ne concentrăm acolo". Joe Biden afirmă că reţelele teroriste sunt active şi în alte zone, nu doar în Afganistan
Preşedintele SUA, Joseph Biden, consideră că nu ar fi "raţional" ca armata americană să continue să se concentreze pe Afganistan în condiţiile în care reţelele teroriste islamiste sunt active şi în alte zone, din Orientul Mijlociu şi Africa, conform agenţiei Associated Press.
"Trebuie să ne concentrăm acolo unde sunt ameninţările mai mari", a declarat Joseph Biden într-un interviu acordat postului ABC. "Ideea că putem continua să cheltuim 1.000 de miliarde de dolari şi să avem zeci de mii de militari americani în Afganistan, când avem nordul şi vestul Africii, ideea că putem face acest lucru şi că putem ignora noile probleme apărute, din ce în ce mai mari - toate aceste lucruri nu sunt ceva raţional", a argumentat preşedintele SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Reţeaua teroristă Stat Islamic generează, în Siria şi în Africa, "ameninţări semnificativ mai mari" decât în Afganistan, a afirmat Joseph Biden, precizând că Statele Unite au forţe capabile să contracareze terorismul în Siria.
Preşedintele SUA a subliniat că "nu este raţional" să se ceară protejarea drepturilor femeilor afgane prin forţă militară, pledând pentru exercitarea de "presiuni diplomatice şi internaţionale" asupra celor care încalcă drepturile omului.
Joseph Biden a dat asigurări că trupele americane vor fi menţinute în Kabul şi după data de 31 august, dacă vor mai fi cetăţeni americani de evacuat din Afganistan. "Dacă vor mai fi americani rămaşi acolo, vom sta până vor fi evacuaţi toţi", a insistat preşedintele SUA.
Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor. Liderii talibani par să fie mai flexibili decât în urmă cu 20 de ani, semnalând intenţia menţinerii anumitor activităţi sociale, deşi există scepticism la nivel internaţional. Cel puţin 12 persoane au murit, în ultimele zile, în zona Aeroportului din Kabul, unde mii de afgani încearcă să părăsească ţara.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Întrebat, în interviu, dacă talibanii s-au schimbat, Joseph Biden a declarat: "Nu. Cred că talibanii trec acum printr-un fel de criză existenţială. Vor să fie recunoscuţi de comunitatea internaţională ca guvern legitim? Nu sunt sigur de acest lucru".
Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru negocieri în scopul creării unui "guvern reprezentativ" şi evitarea unui război. "Talibanii nu deţin controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Vin informaţii din Valea Panjshir, unde se concentrează forţele de rezistenţă organizate de vicepreşedintele Saleh şi de comandantul militar Ahmad Massoud", a declarat Serghei Lavrov.
Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, a cerut susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. "America poate fi în continuare un sprijin puternic pentru democraţie prin ajutarea combatanţilor mujahedini, care sunt pregătiţi să îi înfrunte din nou pe talibani", a afirmat Ahmad Massoud.
Mii de persoane protestează în mai multe zone din Afganistan faţă de regimul taliban, iar în unele oraşe au fost semnalate victime, în contextul amplificării rezistenţei. Proteste împotriva regimului taliban au avut loc şi în oraşele Jalalabad, Asadabad, precum şi într-un district din provincia Paktia. Au fost raportate atacuri ale insurgenţilor talibani asupra protestatarilor, în Jalalabad şi Asadabad. Cel puţin trei protestatari au fost ucişi de talibani în Jalalabad, iar zeci de demonstranţi au fost răniţi. "Numeroase persoane au murit sau au fost rănite din cauza unei busculade produse pentru că talibanii au deschis focul", a declarat un martor din Asadabad.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Talibanii încep răzbunarea. Document ONU: A început vânătoarea persoanelor care au colaborat cu NATO. Sunt vizate şi familiile acestora
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe