Prima pagină » Știri externe » Ţările UE iau în considerare posibilitatea evacuării cetăţenilor europeni din Libia

Ţările UE iau în considerare posibilitatea evacuării cetăţenilor europeni din Libia

Ţările europene iau în considerare posibilitatea evacuării cetăţenilor lor din Libia, din cauza riscurilor tot mai importante de izbucnire a unui război civil în această ţară, însă nu au o poziţie unitară în privinţa punctului de vedere care trebuie adoptat faţă de Muammar Kadhafi, relatează AFP.
21 feb. 2011, 18:45, Știri externe

„Suntem extrem de îngrijoraţi şi coordonăm o posibilă evacuare a cetăţenilor UE din Libia, în special de la Benghazi”, a declarat, luni, ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, în timpul unei reuniuni cu omologii săi europeni.

Reprezentanţii consulari europeni la Tripoli s-au întâlnit luni pentru a discuta variantele de evacuare, iar surse diplomatice au afirmat că luni după-amiază a avut loc şi o teleconferinţă cu participarea centrelor de criză înfiinţate de mai multe ţări.

Violenţele produse în timpul manifestaţiilor din Libia s-au soldat cu moartea a cel puţin 233 de persoane, 60 de protestatari fiind ucişi numai duminică, la Benghazi, conform unei organizaţii neguvernamentale.

Portugalia a anunţat trimiterea unui avion militar C-130 la Tripoli, pentru repatrierea unor cetăţeni din mai multe ţări membre UE, a doua zi după ce Austria trimisese un avion în Malta, pentru a prelua mai mai mulţi cetăţeni europeni.

„Vom analiza necesitatea unei evacuări, în funcţie de evoluţia situaţiei” de pe teren, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague.

Deşi nu consideră că există ameninţări directe la adresa celor 750 de francezi aflaţi în Libia, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a declarat că ambasada la Tripoli depune eforturi pentru a-i ajuta pe cei care doresc să părăsească ţara.

Miniştrii de Externe din ţările UE s-au reunit luni la Bruxelles pentru a stabili un răspuns comun în faţa valului de revolte din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi pentru a discuta despre ajutorul pentru tranziţie democratică pe care îl va acorda Uniunea acestor ţări.

După Tunisia şi Egipt, Libia este cea de-a treia ţară aflată în vecinătatea UE care se confruntă cu o revoltă populară de amploare. Ministrul german de Externe, Werner Hoyer, a vorbit chiar despre „o mişcare tectonică, în urma căreia va exista o preocupare pe termen lung în Europa”.

Mesajul Uniunii nu este însă unitar. Majoritatea statelor membre au condamnat ferm reprimarea manifestaţiilor din Libia şi i-au cerut colonelului Mohamed Kadhafi să răspundă cererilor legitime ale populaţiei. Italia, îngrijorată de riscul unui aflux de imigranţi clandestini veniţi din Libia, este mai reţinută în declaraţii. „Nu trebuie să dăm impresia greşită că ne exportăm democraţia. Trebuie să susţinem şi să ajutăm reconcilierea paşnică”, a declarat, luni, şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini.

Exprimând un punct de vedere similar, ministrul de Externe ceh, Karel Schwarzenberg, a avertizat asupra riscului producerii unei adevărate catastrofe în cazul înlăturării de la putere a lui Kadhafi.

UE a operat luni modificări ale politicii de ajutor pentru ţările arabe, asistenţa urmând să depindă mai mult de progresele democratice. Ţările din sudul Europei au cerut şi ca statele arabe să beneficieze de prioritate în privinţa sprijinului financiar. „Franţa a pledat pentru o sporire a mijloacelor şi o redefinire a priorităţilor”, a afirmat Wauquiez.