Chiar înaintea cutremurului, Amatrice se pregătea de sărbătoare. În acest weekend, urma să aibă loc a 50-a ediţie a festivalului anual dedicat spaghetelor all’amatriciana, care era şi unul dintre motivele pentru care în oraş se aflau mulţi turişti.Oraşul Amatrice, bijuterie medievală a Italiei, era celebru pentru pitorescul mediu rural italian, dar şi pentru unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din lume – pastele all’amatriciana.
Miercuri dimineaţa, primarul din Amatrice a declarat în faţa presei locale: „Oraşul nu mai este”. Turnul cu ceas, din secolul 13, blocat la ora 03:36 a.m, exact momentul în care a avut loc cutremurul, şi câteva ziduri pe care se mai zăresc urme ale afişelor festivalului sunt tot ce a mai rămas în picioare.
Să înlocuieşti un ingredient cu un altul va schimba nu doar gustul preparatului, ci şi istoria sa. Să foloseşti usturoi sau ceapă în amatriciana înseamnă să ignori o tradiţie de peste 1000 de ani, transmisă şi preţuită din generaţie în generaţie, declara pe atunci unul dintre oficialii oraşului.
Cracco şi-a cerut public scuze pentru gafa pe care a făcut-o.
Spaghetele all’amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume, fiind de necontestat.
Istoria lor începe pe păşunile verzi din Amatrice, unde ciobanii se hrăneau cu brânză şi guşă de porc, pe care le combinau cu paste proaspete făcute din făină şi apă. Preparatul original era cunoscut ca amatriciana albă. Abia la sfârşitul anilor 1700, roşiile şi chili au devenit parte din reţetă, după ce au fost aduse de americani în Italia, astfel apărând varianta modernă pe care astăzi o regăsim în restaurantele italiene.
Spaghetele all’amatriciana sunt nelipsite din meniurile tratoriilor din Roma, însă în Amatrice sunt parte din patrimoniul oraşului, rolul lor în cea mai populară bucătărie din lume fiind de necontestat.