Trei foşti miniştri şi un infuent om de afaceri, arestaţi preventiv în Egipt

Trei foşti miniştri egipteni şi un om de afaceri au fost arestaţi preventiv joi, au declarat surse judiciare de la Cairo, cu o zi înaintea unei manifestaţii de amploare, convocate pentru a celebra înlăturarea regimului condus de fostul preşedinte Hosni Mubarak.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Trei foşti miniştri şi un infuent om de afaceri, arestaţi preventiv în Egipt

Trei foşti miniştri şi un infuent om de afaceri, arestaţi preventiv în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Parchetul a ordonat arestarea pentru 15 zile a fostului ministru al Turismului, Zoheir Garranah, a fostului ministru al Habitatului, Ahmad al-Meghrabi, şi a omului de afaceri Ahmad Ezz", au afirmat sursele citate, adăugând că toţi cei trei sunt acuzaţi de deturnare de fonduri publice.

Fostul ministru de Interne, Habib el-Adli, aflat şi el în arest preventiv, este anchetat pentru spălare de bani.

Autorităţile au decis şi impunerea interdicţiei de a părăsi ţara pentru cei patru, ale căror averi se află sub sechestru.

Mai mulţi foşti miniştri şi oficiali egipteni se află sub interdicţia de a părăsi ţara, iar averile lor au fost sechestrate în baza unor ordine ale Parchetului General.

Manifestanţii care au determinat, la 11 februarie, înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak au cerut insistent demiterea ministrului de Interne. Ahmad Ezz, magnat al industriei oţelului, era membru al Partidului Naţional Democrat (PND) şi este considerat drept un apropiat al lui Gamal Mubarak, fiul fostului preşedinte, considerat mult timp drept potenţial succesor al acestuia.

Agenţia de presă oficială MENA a afirmat că Ezz este acuzat că a obţinut ilegal autorizaţii de construcţie pentru două uzine în zona liberă Suez, încălcând reglementările în vigoare.

Grupurile de tineri egipteni care au organizat primele manifestaţii împotriva lui Mubarak au făcut un apel pentru convocarea unui nou miting de amploare vineri, pentru continuarea luptei, omagierea martirilor şi celebrarea înlăturării fostului preşedinte, dar şi în favoarea eliberării persoanelor arestate în timpul protestelor şi a ridicării stării de urgenţă, aflată în vigoare din 1981.

Conform unui bilanţ oficial publicat miercuri, 365 de persoane au fost ucise în cursul manifestaţiilor desfăşurate în Egipt între 25 ianuarie şi 11 februarie.

Armata egipteană, care a preluat puterea la Cairo după plecarea lui Mubarak, a anunţat o creştere cu 15 la sută a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor. Măsura fusese anunţată de guvernul egiptean, într-una dintre încercările de a pune capăt manifestaţiilor.

Amnesty International a acuzat joi armata egipteană că a recurs la tortură împotriva militanţilor împotriva lui Mubarak. Unii dintre cei reţinuţi au relatat că au fost supuşi unor rele tratamente după ce au fost arestaţi de armată în ultimele zile dinaintea plecării fostului preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici