Trei milioane de consumatori de droguri injectabile din lume sunt bolnavi de SIDA

Peste trei milioane dintre cei 15,9 milioane de consumatori de droguri injectabile din întreaga lume au contractat SIDA, şi-a exprimat îngrijorarea Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (FICR), într-un raport publicat vineri.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Trei milioane de consumatori de droguri injectabile din lume sunt bolnavi de SIDA

Trei milioane de consumatori de droguri injectabile din lume sunt bolnavi de SIDA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Toxicomanii seropozitivi sunt deosebit de numeroşi în cinci ţări, şi anume în China, Malaysia, Rusia, Ucraina şi Vietnam, potrivit raportului difuzat cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei Contra SIDA, la 1 decembrie.

De asemenea, se înregistrează o "tendinţă de creştere" în Africa, Orientul Mijlociu, America Latină şi majoritatea regiunilor din Asia, potrivit acestei organizaţii, cu sediul la Geneva.

În Europa de Est şi Asia Centrală, sunt contaminaţi cu SIDA până la 60 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile. Cu toate acestea, în mai multe ţări din regiune, legislaţiile stigmatizează aceste persoane, le reprimă sau le exclud, subliniază organizaţia.

Federaţia consideră că politicile care blochează accesul toxicomanilor la servicii de consiliere, prevenţie şi tratament "constituie tot atâtea încălcări ale drepturilor omului".

"Nu există vreo dispoziţie în dreptul internaţional al drepturilor omului care să menţioneze persoanele care îşi injectează droguri", a recunscut o purtătoare de cuvânt a Federaţiei, Sadia Kaenzig.

"Însă, drepturile omului se aplică tuturor, inclusiv persoanelor care consumă droguri şi celor încarcerate din cauza adicţiei lor", a continuat ea, citând Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948, care stipulează că orice persoană are dreptul la un nivel cât mai ridicat posibil de sănătate fizică şi mentală.

Potrivit raportului, un "element-cheie" pentru evitarea transmiterii SIDA în rândul toxicomanilor este "furnizarea unui «loc sigur»", cum sunt sălile de injecţie care există în Elveţia, Olanda, Spania, Norvegia, Canada, Germania, Australia şi Luxemburg.

"Acest tip de programe, ca sala de injecţie, pune agenţii de sănătate în contact direct cu o comunitate care este în mod natural secretă şi marginalizată", consideră Kaenzig.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici