Trei morţi, în cadrul manifestaţiilor din Egipt

Doi manifestanţi şi un poliţist au murit, marţi, în timpul manifestaţiilor celor câtorva mii de egipteni care au cerut plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981, o contestare inspirată din revolta populară tunisiană, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări

Doi manifestanţi au decedat în Suez (nordul Egiptului), după confruntări cu poliţia, iar la Cairo un poliţist a decedat după ce a fost bătut de manifestanţi, potrivit unor surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate.

Forţele de ordine au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri cu gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de manifestanţi prezenţi în marea piaţă Tahrir, în centrul capitalei, în apropierea a numeroase clădiri oficiale.

Scandând "Mubarak pleacă", "Tunisia este soluţia", mii de egipteni au manifestat la Cairo, Alexandria şi numeroase alte oraşe, în faţa unui dispozitiv de poliţie masiv.

Potrivit specialiştilor, aceste manifestaţii antiguvernamentale au fost cele mai importante de la revoltele din 1977 provocate de o creştere a preţului pâinii.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a dat însă asigurări că Guvernul egiptean, aliat ferm al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, este "stabil".

La rândul său, Casa Albă a considerat că "Guvernul egiptean are o ocazie importantă de a fi sensibil la aspiraţiile poporului egiptean şi de a efectua reforme politice, economice şi sociale care pot ameliora viaţa şi prosperitatea în Egipt".

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat în mai multe cartiere din Cairo, dintre care 10.000 în piaţa Tahrir, potrivit cifrelor oficiale, scandând "poporul vrea plecarea regimului".

În total, 20.000-30.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în capitală, potrivit poliţiei.

Ministerul de Interne a cerut la sfârşitul zilei "să se pună capăt acestor reuniuni pentru a se evita repercursiuni asupra ordinii publice". El a acuzat mişcarea Fraţii Musulmani că este în spatele ciocnirilor care au loc în capitală.

Peste tot în ţară, manifestanţii au făcut referire la revolta populară care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, după 23 de ani de guvernare.

"Pâine, Libertate, Demnitate", scandau unii dintre participanţi, reluând sloganurile manifestanţilor tunisieni. "Mubarak, pleacă", strigau alţii.

"Aceste manifestaţii sunt cele mai importante din 1977 nu numai prin numărul participanţilor şi prin faptul că au avut loc în toată ţara, ci şi pentru că afectează întreaga populaţie", apreciază politologul Amr al-Shobaki, de la institutul al-Ahram.

Mai multe grupuri de militanţi pentru democraţie au cerut populaţiei să iasă în stradă marţi, când se sărbătorea oficial Ziua poliţiei, pentru a o transforma în Ziua revoltei împotriva torturii, sărăciei, corupţiei şi şomajului.

Opozantul Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a susţinut această iniţiativă.

Ideea a fost îmbrăţişată mai ales de tineri, prin intermediul reţelelor de socializare de pe Internet. Pe Facebook, peste 90.000 de persoane s-au declarat pregătite să participe la manifestaţii. Dar un site american specializat a anunţat că site-ul de microblogging Twitter era inaccesibil în Egipt marţi.

Fraţii Musulmani şi Wafd, primul partid de opoziţie laic, nu s-au asociat oficial cu mişcarea, dar şi-au lăsat tinerii militanţi să se alăture acesteia.

Cu peste 80 de milioane de locuitori, Egiptul este ţara cea mai populată din lumea arabă, iar peste 40 la sută din populaţie trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi de persoană. Mai multe autoincendieri au avut loc în ultimele zile în Egipt, amintind de cea a unui tânăr tunisian ce a declanşat revolta în ţara sa.

Preşedintele Mubarak, în vârstă de 82 de ani, se află la putere din 1981. Alegerile prezidenţiale sunt prevăzute pentru septembrie, dar el nu a precizat dacă se va prezenta sau nu. Fiul său, Gamal, în vârstă de 47 de ani, este considerat un posibil succesor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici