Trei morţi şi 639 de răniţi, în urma confruntărilor de la Cairo. Au fost auzite focuri de armă în piaţa Tahrir - VIDEO

Trei persoane au fost ucise şi alte 639 rănite, miercuri, în piaţa Tahrir din centrul capitalei egitene, în timpul confruntărilor violente dintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ahmed Hosni Farid, pentru televiziunea publică.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Trei morţi şi 639 de răniţi, în urma confruntărilor de la Cairo. Au fost auzite focuri de armă în piaţa Tahrir - VIDEO

Trei morţi şi 639 de răniţi, în urma confruntărilor de la Cairo. Au fost auzite focuri de armă în piaţa Tahrir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Majoritatea răniţilor au fost loviţi cu pietre", a precizat el, dând asigurări că nimeni nu a fost rănit cu gloanţe. Precedentul bilanţ al Ministerului Sănătăţii anunţa un mort, un recrut din cadrul forţelor armate, şi 611 răniţi.

Confruntările continuau miercuri seara în piaţa Tahrir, din centrul Cairo, unde au fost auzite focuri de armă de către un jurnalist al AFP, care a văzut o persoană rănită de gloanţe.

Au fost trase cel puţin cinci focuri de armă, dar nu se poate stabili originea acestora sau tipul de armă şi de muniţie folosite. Un tânăr a fost lovit de un glonţ în piept şi a fost evacuat, potrivit unui jurnalist al AFP.

Trei jurnalişti ai France 24, arestaţi la Cairo

Trei jurnalişti ai postului de televiziune France 24 au fost arestaţi miercuri seara la Cairo şi sunt deţinuţi de "serviciile de informaţii militare", potrivit unui purtător de cuvânt al postului la Paris.

"Doi dintre ei au fost arestaţi în timpul manifestaţiilor" care se desfăşoară în capitală, a declarat pentru AFP Nathalie Lenfant, purtătoare de cuvânt a postului de televiziune France 24.

Un al treilea jurnalist, rănit uşor de un manifestant, a fost luat cu un scuter, dar a fost "arestat la un baraj", a adăugat ea.

Postul de televiziune nu ştia, miercuri seara, de ce au fost reţinuţi cei trei jurnalişti.

Armata salvează un cameraman canadian, bătut violent în piaţa Tahrir

Armata egipteană a intervenit miercuri în piaţa Tahrir din Cairo pentru a salva de mulţimea furioasă un cameraman al televiziunii publice Radio-Canada, în timp ce toată echipa risca să fie "bătută până la moarte", a povestit unul dintre jurnaliştii prezenţi.

Venită cu o "cameră mică" pentru a filma confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak, echipa canadiană a surprins câteva imagini, după care "persoane din mulţime au început să îl înjure pe interpretul egiptean", a declarat pentru Radio-Canada, prin telefon, reporterul Jean-François Lépine.

După intervenţia acestuia din urmă, echipa a încercat să plece, "dar cineva din mulţime i-a dat un pumn în faţă cameramanului Sylvain Castonguay", a adăugat el, fără să precizeze dacă agresorul era susţinător sau opozant al lui Mubarak.

"O isterie colectivă" a cuprins apoi mulţimea, "a fost îngrozitor, incontrolabil", a povestit acest jurnalist, care a transmis din numeroase zone de conflict împreună cu Castonguay.

"Zeci de persoane au început să îl bată în faţa noastră, am reuşit să îl scoatem cu ajutorul altor manifestanţi susţinători ai cauzei noastre, am fugit, la un moment dat i-am pierdut şi am decis să îi cer armatei, care era în faţa mea, să mă ajuter", a continuat Lépine.

"Au intervenit militar pentru a-l scoate pe cameraman. (...) Asta ne-a salvat viaţa pentru că în caz contrar, probabil că mulţimea ne-ar fi bătut până la moarte", a declarat el, afirmând că militarii i-au însoţit până la hotel.

Potrivit lui Lépine, "străinii, dar mai ales jurnaliştii, sunt ţinte absolut directe şi avem impresia că există chiar un ordin dat acestor manifestanţi violenţi".

Organizaţia Reporters sans frontieres a declarat că violenţele comise miercuri în piaţa Tahrir împotriva mai multor jurnalişti de la BBC, Al-Jazeera, CNN, Al-Arabiya şi ABC News poartă marca susţinătorilor preşedintelui Mubarak şi a poliţiei în civil.

Presa este din ce în ce mai atacată în manifestaţiile care afectează Egiptul de nouă zile, iar camerele de luat vederi sunt confiscate.

Confruntările de miercuri au fost de o violenţă extremă, au fost aruncate pietre şi au fost folosite bastoane, bare de fier şi adeseori cuţite. Un copil în vârstă de aproximativ zece ani, lovit la cap, a fost evacuat inconştient.

Pe alocuri, susţinătorii preşedintelui au pătruns în piaţă, călare pe cai sau pe cămile, atacând manifestanţii. Unii dintre ei au fost daţi jos de pe animale şi au fost bătuţi până la sânge. Ei au aruncat, de asemenea, cu blocuri de piatră de pe acoperişurile clădirilor situate în jurul pieţei.

Bătaia s-a mutat apoi în apropierea Muzeului egiptean, unde se află comori inestimabile din Antichitate. Soldaţii au format un lanţ pentru a proteja clădirea, dar spre seară, două cocteiluri Molotov au aterizat în curtea muzeului.

Cu excepţia unor focuri de avertizare trase în cursul după-amiezii, militarii nu au intervenit, încercând mai degrabă să se adăpostească.

La lăsarea serii, gaze lacrimogene au fost folosite împotriva manifestanţilor, dar nu era clar cine anume le lansase. Potrivit opoziţiei, printre susţinătorii lui Mubarak se aflau şi poliţişti în civil, o informaţie dezminţită de Ministerul de Interne.

"Ceea ce vedem acum nu s-a mai întâmplat vreodată. Confruntări între egipteni, acesta este un război civil", a declarat Mohamed Sayed Mostafa, în vârstă de 26 de ani.

"Armata a eşuat în privinţa angajamentului de a proteja manifestanţii paşnici. Faptul că o asemenea violenţă poate să continue în timp ce ei se află la faţa locului ne face să ne întrebăm dacă nu cumva au primit ordinul să nu intervină", a afirmat Amnesty International.

Hosni Mubarak nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din septembrie

Într-un discrus susţinut marţi seara la televiziunea publică, Mubarak, care deţine puterea de aproape 30 de ani, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din septembrie.

Sute de persoane au defilat miercuri în mai multe oraşe pentru a-şi exprima mulţumirea după acest discurs. "Acum trebuie să îl lăsăm în pace, să-şi termine mandatul. Fostul Guvern era format din hoţi. Au plecat, este bine", a declarat Nadia Yussef Abdallah, în vârstă de 60 de ani, în Suez (est).

Dar mulţi nu sunt de aceeaşi părere. Fraţii Musulmani, principala forţă de opoziţie, au respins "toate măsurile parţiale propuse" de preşedinte şi au refuzat ca preşedintele să rămână în funcţie până în septembrie.

Mişcarea de contestare a făcut apel la o nouă manifestaţie masivă vineri, denumită "vinerea plecării", când aşteaptă, la fel ca marţi, peste un milion de persoane.

Accesul la Internet a fost parţial restabilit la prânz, după cinci zile în care a fost întrerupt. Şi restricţiile de circulaţie în vigoare au fost reduse la Cairo, Alexandria şi Suez.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a considerat "inacceptabile atacurile împotriva manifestanţilor paşnici" şi a făcut apel la o "tranziţie ordonată şi calmă". Casa Albă a făcut apel la "reţinere" şi a condamnat violenţele împotriva "manifestanţilor paşnici".

Potrivit unui bilanţ neconfirmat şi citat marţi de ONU, ciocnirile din prima săptămână de manifestaţii s-au soldat cu cel puţin 300 de morţi şi mii de răniţi.

Statele Unite şi-au exprimat, de asemenea, preocuparea în privinţa presei. Postul de televiziune Al-Jazeera este interzis de duminică în Egipt. Jurnalistul belgian Serge Dumont a fost bruscat şi arestat miercuri. Trei jurnalişti israelieni, arestaţi pentru că nu au respectat restricţiile de circulaţie, au fost eliberaţi miercuri.

Potrivit martorilor oculari, susţinătorii lui Mubarak au atacat cu bastoane jurnaliştii în piaţa Tahrir.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici