- Home
- Externe
- (27.02.2023, 13:33)
- Alexandru Stan
Trei super-arme care au schimbat cursul războiului din Ucraina. A patra este pe drum
Când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis forţele în Ucraina în urmă cu un an, majoritatea observatorilor internaţionali se aşteptau la o victorie rapidă a invadatorilor. Racheta Javelin, drona Bayraktar şi rachetele HIMARS sunt armele esenţiale care au schimbat cursul războiului din Ucraina....şi posibil chiar cursul istoriei Europei.
Urmărește
35415 afișări
US Army
Când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis forţele în Ucraina în urmă cu un an, majoritatea observatorilor internaţionali se aşteptau la o victorie rapidă a invadatorilor.
Dar state membre NATO precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Polonia, Franţa, Canada, Suedia, Finlanda, Germania, Spania, Italia, Israel şi Turcia s-au alăturat într-o coaliţie internaţională împotriva unui stat agresor cum nu s-a mai văzut de la Războiul din Golf (anul 1991), când Irakul a invadat Kuweitul.
Spre deosebire de Războiul din Golf, statele respective n-au trimis niciun soldat, ci doar armament, provizii, ajutoare finaniare şi echipamente Ucrainei pentru a se apăra pe cont propriu. Doar câteva mii de voluntari europeni şi nord-americani cu experienţă militară s-au oferit să lupte împotriva Rusiei, dar sub drapel ucrainean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Racheta Javelin, drona Bayraktar şi rachetele HIMARS sunt armele esenţiale care au schimbat cursul războiului din Ucraina....şi posibil chiar cursul istoriei Europei.
A patra armă esenţială este tancul american M1 Abrams.
Sfântul Javelin
Chiar la începutul războiului, occidentalii se aşteptau ca coloanele blindate ruseşti să înceapă să intre în capitala ucraineană Kiev în câteva zile.
Ucrainenii aveau nevoie de ceva care să poată respinge atacul şi au primit rachete portabile anti-tanc - Javelinul.
Purtată cu umăr, de un singur soldat, poate provoca coşmaruri tanchiştilor.
Uşor de folosită, aşa cum explică producătorul Lockheed Martin care a dezvoltat racheta împreună cu Raytheon, trebuie doar să fie plasat cursorul peste ţinta selectată şi trimis un semnal de comandă.
De îndată ce operatorul său efectuează lovitura, poate alerga să se adăpostească în timp ce racheta îşi găseşte drumul către ţintă.
Acest lucru a fost deosebit de important în primele zile ale războiului, deoarece ruşii aveau tendinţa de a se deplasa cu tancurile în coloane atunci când încercau să intre în zonele urbane. Un operator de javelin putea trage dintr-o clădire sau din spatele unui copac şi să dispară înainte ca ruşii să poată riposta.
Javelin-ul este, de asemenea, bun la ţintirea punctului slab al tancurilor ruseşti, suprafeţele lor orizontale.
Impactul acestor arme anti-tanc de fabricaţie americană a fost atât de mare încât, încât că la două luni şi jumătate de la începutul războiului, preşedintele american Joe Biden a vizitat uzina din Alabama, unde i-a lăudat pe muncitorii de acolo pentru ajutorul acordat în apărarea Ucrainei.
Pe internet a fost propagat meme-ul cu "Sfântul Javelin", purtat chiar de Fecioara Maria.
Rachetele HIMARS
Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 are precizie, este pe roţi, cu spectru complet, funcţionează 24/7, indiferent de condiţile meteo şi este letal şi receptiv, transmite armata americană.
HIMARS este un camion de cinci tone care poartă un lansator ce poate lansa şase rachete aproape simultan, trimiţându-şi focoasele explozive cu mult dincolo de liniile frontului câmpului de luptă şi îşi poate schimba rapid poziţiile pentru a evita un contraatac.
Poate lansa proiectile şi rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care au o rază de acţiune de la 70 la 80 de kilometri. Şi sistemele lor de ghidare GPS le fac extrem de precise.
Loviturile i-au forţat pe „ruşii să-şi mute depozitele de muniţii mai în spate, reducând astfel puterea de foc disponibilă a artileriei ruse în apropierea liniilor frontului şi făcând sprijinul logistic mai dificil, transmite Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor de Apărare din Israel, pentru US Marine Corps University Press.
Iar folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a atinge ţinte precum poduri a perturbat eforturile de aprovizionare a Rusiei.
Sistemul HIMARS este fabricat şi brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.
Drona Bayraktar TB2
Drona proiectată în Turcia a devenit unul dintre cele mai cunoscute vehicule aeriene fără pilot din lume datorită utilizării sale în războiul din Ucraina.
Este relativ ieftină, uşor de realizat cu piese din comerţ, este letală şi îşi înregistrează uciderile video. Este ca un şoim ce poate executa o lovitură letală cu ghearele şi ciocul când îşi găseşte prada.
„Videoclipurile virale ale TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în epoca TikTok”, a scris Aaron Stein, membru senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă, pe site-ul web al Consiliului Atlantic.
Într-adevăr, un plan de a înfiinţa o linie de asamblare pentru dronele în Ucraina era în lucru chiar înainte de război. Şi utilizarea dronelor a salvat viaţa piloţilor ucraineni care altfel ar fi trebuit să îndeplinească misiunile.
Videoclipurile sale cu uciderile ruseşti au crescut moralul, a declarat Samuel Bendett, senior adjunct la Centrul de Analize Navale de Studii asupra Rusiei (CNAS), pentru CNN.
Tancul M1 Abrams
Următoarea super-armă ce va fi livrată de Statele Unite. Este tancul M1 Abrams care s-a remarcat în Războiul din Golf şi invazia Irakului din 2003.
SUA finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina până la finalul anului 2023, au declarat pentru CNN doi oficiali americani.
Anunţul administraţiei Biden de a trimite tancuri fabricate în SUA a produs temeri la Moscova.
Deşi este improbabil ca numai cu 30 de tancuri Abrams, 14 tancuri Challenger şi 300 de tancuri Leopard, Ucraina să recupereze Crimeea şi Donbasul printr-o campanie de contraofensivă din cauza terenului minat de ruşi, apărarea ucraineană va fi întărită. Pe lângă asta, tancurile pentru a respinge orice atac al infanteriei ruseşti ce ar putea sparge linia frontului, oferind suport infanteriei ucrainene.
SUA vor trimite, de asemenea, un număr mic de vehicule de recuperare.
Vehiculele de recuperare sunt vehicule cu şenile utilizate pentru a ajuta la repararea tancurilor pe câmpul de luptă sau la îndepărtarea de pe câmpul de luptă pentru service şi întreţinere într-o locaţie diferită.
Decizia SUA de a furniza tancuri Abrams Ucrainei este o schimbare bruscă faţă de poziţia sa iniţială, când oficialii şi specialiştii militari considerau relieful ucrainean impracticabil de către tancurile americane.
Este probabil ca într-un viitor îndepărtat, SUA să livreze sute sau chiar mii de tancuri Abrams mai vechi către Ucraina în cazul în care noua generaţie de tancuri americane este deja în dezvoltare.
Cele câteva sute sau mii de tancuri vor putea fi utilizate de ucraineni pentru a-şi menţine controlul asupra teritoriilor recuperate pe termen lung, dar numai după dezarmarea minelor anti-tanc.
A cincea super-armă ce ar putea încheia războiul cu victoria deplină a Ucrainei sau ar putea conduce la o escaladare este avionul de luptă F-16.
Joe Biden a declarat că nu este momentul livrării avioanelor de luptă, deşi Zelenski insistă. Preşedintele american ar putea să le livreze în 2024, când va fi în campanie electorală şi va avea nevoie de victoria militară ucraineană pentru a-şi demonstra aptitudinile de lider la dezbaterile cu contracandidatul său republican care în mod sigur va fi un adversar periculos (Donald Trump sau Ron DeSantis).
Ceilalţi aliaţi europeni din NATO au declarat că sunt dispuşi să o facă, dar fie după terminarea conflictului, cum a declarat iniţial ministrul Apărării Ben Wallace (premierul Rishi Sunak nu s-a opus), în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a declarat că este pregătită să le livreze numai dacă ceilalţi aliaţi o vor face.
Polonia condusă de Mateusz Morawiecki este prima dispusă să livreze avioane de luptă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump