Trei ţări din Asia au avut în 2023 cea mai proastă calitate a aerului. Doar şapte state îndeplinesc standardele OMS

  • Trei ţări din Asia au avut anul trecut cea mai proastă calitate a aerului.
  • Este vorba despre Bangladesh, Pakistan şi India.
  • Particulele din aer depăşesc de aproximativ 15 ori limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Urmărește
411 afișări
Imaginea articolului Trei ţări din Asia au avut în 2023 cea mai proastă calitate a aerului. Doar şapte state îndeplinesc standardele OMS

Pakistanul a rămas una dintre cele trei ţări cu cel mai mult smog din lume în 2023. În schimb, Bangladesh şi India au înlocuit Ciad şi Iran, având particule de aproximativ 15 ori mai multe decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit dateleor publicate marţi.

Concentraţiile medii de PM2,5, particule mici din aer care dăunează plămânilor, au atins 79,9 micrograme pe metrul cub în Bangladesh şi 73,7 micrograme în Pakistan, potrivit Reuters. OMS recomandă nu mai mult de 5 micrograme.

În 2022, Bangladesh a fost pe locul cinci, iar India pe locul opt. Condiţiilor climatice şi geografice, practicile agricole, industria şi densitatea populaţiei au făcut din Asia de Sud cea mai poluată zonă a lumii, susţin specialiştii.

Aproximativ 20% din decesele premature din Bangladesh sunt atribuite poluării aerului, iar costurile aferente asistenţei medicale se ridică la 4%-5% din PIB-ul ţării, a explicat Firoz Khan, expert în poluarea aerului la Universitatea North South din Dhaka.

Poluarea din India a crescut anul trecut, cu niveluri de aproximativ 11 ori mai mari decât standardul OMS. New Delhi a fost capitala cu cele mai proaste performanţe. De asemenea, China a înregistrat în 2023 o creştere cu 6,3%, după cinci ani de scăderi consecutive. Doar Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius şi Noua Zeelandă au îndeplinit standardele OMS în 2023.

Raportul IQAir s-a bazat pe date de la peste 30.000 de staţii de monitorizare din 134 de ţări şi regiuni. Ciad, cea mai poluată ţară din lume în 2022, a fost exclusă din listele din 2023 din cauza problemelor privind colectarea datelor. Iranul şi Sudanul au fost şi ele scoase de pe lista din 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici