Ministrul, Rehman Malik, nu a precizat când au fost inculpate cele trei femei, de naţionalitate yemenită şi saudită, şi nici când va începe procesul lor.
La 2 mai 2011, un comando al unităţii de elită americane Navy Seals a ajuns cu elicopterul în cursul nopţii la Abbottabad, un oraş garnizoană din apropiere de Islamabad, şi l-a ucis pe Osama ben Laden, precum şi pe unul dintre fiii săi adulţi şi doi dintre mesagerii săi.
Cea mai tânără dintre soţiile sale, o yemenită, precum şi soţia unuia dintre mesageri au fost rănite prin împuşcare.
Islamabadul şi Washingtonul au afirmat întotdeauna că autorităţile pakistaneze nu fuseseră informate cu privire la acest raid. Cadavrul liderului Al-Qaida a fost luat de forţele americane şi aruncat în mare, în urma unor funeralii la bordul unei nave de război americane, potrivit Washingtonului.
Cele trei soţii – două saudite şi o yemenită -, precum şi numeroşi copii ai lui ben Laden sunt, de atunci, supravegheaţi la domiciliu în Pakistan.
Acuzaţia de „intrare ilegală” pe teritoriul pakistanez „nu a fost înregistrată decât împotriva adulţilor”, a explicat Malik. „Ele îşi pot lua un avocat şi au toată libertatea să-şi susţină cazul în justiţie”, a adăugat el.
Ministrul a precizat că copiii lui ben Laden şi ai celor trei soţii ale sale sunt reţinuţi într-o casă cu cinci camere, „echipate ca la ei acasă”.
Raidul american de la Abbottabad continuă să tensioneze relaţiile dintre Washington şi Islamabad, până acum aliaţi în „războiul împotriva terorismului”.
Pakistanul reproşează Statelor Unite că nu l-au avertizat cu privire la atac şi că i-au încălcat teritoriul, iar unii oficiali americani suspectează că membri ai armatei pakistaneze şi ai serviciilor de informaţii l-au ascuns pe ben Laden.
Americanii apreciază că liderul Al-Qaida locuia cu familia sa în acea vilă din Abbottabad de cel puţin cinci ani.