Sub-secretarul de Stat, Andrea Thompson, a declarat că aproape sigur discuţiile vor include şi o dispută pe marginea unui tratat din timpul Răzbioiului Rece care limitează amplasarea rachetelor cu rază medie de acţiune.
Washingtonul s-a angajat să se retragă din pact din cauza dezvoltării de către Moscova a unei noi rachete de croazieră care încalcă prevederile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
Moscova a negat faptul că rachetele în cauză, Novator 9M729 (denumite SSC-8 de către NATO), încalcă înţelegerea, care împiedică ambele părţi să amplaseze rachete terestre cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa.
Moscova spune că raza de acţiune a rachetelor o menţine în afara tratatului şi acuză Statele Unite că inventează pretexte false pentru a ieşi dintr-un acord pe care doreşte oricum să-l părăsească pentru a-şi dezvolta propriile rachete.
Thompson a declarat că Statele Unite au prezentat Rusiei o propunere pentru un test „verificabil” al razei de rachete, dar Moscova nu a fost de acord cu planul.
Cu excepţia cazului în care ruşii nu vor respecta prevederile Tratatul INF, Statele Unite îşi vor menţine decizia de a părăsi pactul la sfârşitul unei perioade de 60 de zile pe 2 februarie, a spus Thompson.