Tribunalul dispune continuarea procesului lui Geert Wilders pentru incitare la ură rasială

Tribunalul din Amsterdam a dispus, miercuri, continuarea procesului împotriva liderului extremei-drepte olandeze, Geert Wilders, pentru incitare la ură rasială şi la discriminare faţă de musulmani, relatează AFP.

Urmărește
12 afișări

"Procesul va continua", a declarat preşedintele tribunalului, Marcel van Oosten, precizând că următoarea şedinţă va avea loc la 13 aprilie, cu audierea a trei martori ai apărării.

Magistratul a declarat că speră ca "tribunalul să poată ajunge la un verdict către sfârşitul lui iunie".

"În ceea ce priveşte planificarea, aceasta trebuie, încă, să fie stabilită, este doar o schiţă şi va fi necesar, de asemenea, să vedem ce spun părţile, iar totul ar putea, la final, să fie întârziat", a declarat Polly van Dijk, o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Deschis la 4 octombrie 2010, procesul contra liderului Partidului pentru Libertate (PVV) a fost oprit la 22 octombrie, judecătorii fiind recuzaţi, la solicitarea acuzatului, care le-a pus la îndoială imparţialitatea.

Geert Wilders, care riscă până la un an de închisoare sau o amendă în valoare de 7.600 de euro, este acuzat că a comparat Coranul cu cartea Mein Kampf a lui Adolf Hitler, într-un scurt-metraj intitulat Fitna.

Judecătorii au apreciat, miercuri, că Parchetul era competent pentru a-l ancheta pe Wilders, contrar afirmaţiilor apărării, care a argumentat, la 14 martie, că infracţiunile reproşate deputatului olandez nu au fost comise la Amsterdam, filmul Fitna fiind difuzat prin servere americane.

"Filmul este, ţinând cont de conţinutul acestuia şi de subtitrarea în limba olandeză, destinat unui public olandez", a spus judecătorul van Oosten.

Tribunalul a acceptat, totodată, una dintre cererile avocaţilor apărării, considerând că Wilders, care nu s-a adresat presei, la finalul şedinţei, nu putea să fie anchetat pentru una dintre declaraţiile sale, şi anume cea potrivit căreia a calificat Coranul drept o lucrare "fascistă" şi a cerut interdicţia ei.

Judecătorii au apreciat că Parchetul, incluzând această declaraţie în actul de acuzare, a depăşit mandatul care i-a fost încredinţat de Curtea de Apel din Amsterdam.

Ministerul Public olandez a hotărât, în 2008, să nu declanşeze o anchetă contra lui Wilders, în urma plângerilor depuse contra lui, dar a fost obligat să o facă ulterior, de către Curtea de Apel.

Parchetul a cerut, la 15 octombrie 2010, scoaterea deputatului de sub anchetă, apreciind că declaraţiile sale nu puteau face obiectul unei anchete, pentru că se înscriau în cadrul ueni dezbateri publice.

Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, care s-a clasat pe locul al treilea în alegerile de la 9 iunie 2010, susţine Guvernul premierului liberal Mark Rutte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici