Prima pagină » Știri externe » Tribunalul special pentru crima de agresiune nu-l va judeca în absență pe Vladimir Putin cât timp e președinte

Tribunalul special pentru crima de agresiune nu-l va judeca în absență pe Vladimir Putin cât timp e președinte

Tribunalul pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei nu-l va judeca pe Vladimir Putin în absență cât timp deține funcția de președinte.
Tribunalul special pentru crima de agresiune nu-l va judeca în absență pe Vladimir Putin cât timp e președinte

Tribunalul special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, care urmează să fie înființat la Haga, nu îl va judeca pe Vladimir Putin în absență, atât timp cât acesta rămâne președintele Federației Ruse. Aceeași regulă se aplică și premierului Mihail Mișustin, precum și ministrului de externe Serghei Lavrov, potrivit informațiilor transmise de doi oficiali europeni și citate de Euronews.

Conform proiectului de acord pregătit în cadrul Consiliului Europei, urmărirea penală a acestor oficiali de rang înalt va putea avea loc doar dacă aceștia se vor afla fizic în sala de judecată. Având în vedere că Rusia refuză să recunoască invazia asupra Ucrainei ca fiind criminală și respinge orice cooperare cu Occidentul, această condiție este greu de îndeplinit în viitorul apropiat.

Tribunalul pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei este susținut de peste 38 de state și de Uniunea Europeană. Acordul urmează să fie semnat la Kiev pe 9 mai, de Ziua Europei, după care va fi supus votului în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Se așteaptă ca ratificarea să fie asigurată cu o majoritate de două treimi, datorită sprijinului larg în rândul statelor membre.

Inițiativa a fost susținută încă de la început de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a asigura responsabilitatea penală a liderilor care au declanșat agresiunea. Spre deosebire de crimele de război sau crimele împotriva umanității, crima de agresiune vizează conducerea politică și militară a statului agresor.

Deși Curtea Penală Internațională (CPI) a emis deja un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, jurisdicția sa în ceea ce privește crima de agresiune este limitată doar la statele semnatare ale Statutului de la Roma – ceea ce nu include Rusia, SUA sau China. De aceea, tribunalul special propus vine să acopere acest vid juridic.