„Alegerile din Ucraina au fost falsificate”, a afirmat ea, adăugând ca „va lua singura decizie posibilă: aceea de a contesta la tribunalul rezultatul votului”.
„Voi apăra statul nostru şi alegerea voastră, bazându-mă pe argumente juridice”, a spus Timoşenko.
„Ianukovici nu este preşedintele nostru şi, oricare ar fi împrejurările, el nu va deveni niciodată un preşedinte al Ucrainei ales în mod legitim”, a adăugat ea.
Timoşenko a adăugat că nu intenţionează să convoace proteste masive, similare celor care au marcat „revoluţia portocalie” din 2004 şi au permis declararea victoriei preşedintelui în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, în faţa lui Viktor Ianukovici.
Iulia Timoşenko a refuzat să-şi recunoască înfrângerea în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, staff-ul său denunţând comiterea unor fraude masive.
Susţinătorii ei declaraseră vineri că felicitările transmise de liderii occidentali lui Ianukovici sunt premature. „Occidentul se comportă la fel cum s-a comportat în trecut Vladimir Putin”, a declarat deputatul Andri Şkil, membru al Blocului Iulia Timoşenko, referindu-se la alegerile de la sfârşitul anului 2004.
Putin, preşedinte al Rusiei în 2004, s-a grăbit să-l felicite pe Ianukovici pentru victorie, deşi rezultatele finale ale alegerilor nu fuseseră anunţate. Alegerea lui a fost invalidată în cele din urmă din cauza fraudelor masive, iar forţele prooccidentale, conduse de Timoşenko şi Iuşcenko, au preluat puterea în urma „revoluţiei portocalii”.
Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, Ianukovici a câştigat votul de duminică cu 48,95 la sută din sufragii, cu 3,48 de puncte avans faţă de Iulia Timoşenko.