Întâlnirea de mâine dintre Erdogan şi Putin va avea loc în marginea summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO). În calitate cu statut de „ţară observatoare”, Ankara e cu ochii pe grupul care include China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, India, Pakistan şi Iran.
O situaţie care a creat destul de multe supărări în Europa şi NATO, ale căror restricţii, motivate de motive de securitate, fac foarte complicată posibila aderare deplină a Turciei, o perspectivă care, în schimb, îi place lui Putin.
Erdogan a insistat în ultimii doi ani să medieze conflictul din Ucraina, fără a găsi totuşi calea către o încetare a focului. Cu toate acestea, Rusia şi Turcia au colaborat la schimbul de ostatici între Moscova şi Kiev şi la atingerea acordului care a permis trecerea în siguranţă a grâului ucrainean prin Marea Neagră, semnat în iulie 2022.
Înţelegere anulată un an mai târziu la ordinul Moscovei. Erdogan insistă să repornească „coridorul grâului” şi să găsească o nouă bază pentru dialogul dintre cele două ţări.