Tristeţe şi disperare în Ungaria, în urma deversării de noroi roşu - VIDEO, GALERIE FOTO

Scene de tristeţe şi disperare, maşini tamponate, vegetaţie distrusă şi străzi goale, cu case "revopsite" în roşu, sunt urmările deversării de noroi roşu, foarte toxic, din Ungaria.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Tristeţe şi disperare în Ungaria, în urma deversării de noroi roşu - VIDEO, GALERIE FOTO

Tristeţe şi disperare în Ungaria, în urma deversării de noroi roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul ungar a decretat marţi stare de urgenţă în vestul ţării după această "catastrofă ecologică", ce ameninţă fauna şi flora din jurul Dunării şi a provocat deja moartea a patru persoane şi rănirea altor 123, în timp ce şase persoane sunt în continuare date dispărute.

Luni, un rezervor al unei uzine de alumină din oraşul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) s-a fisurat din motive necunoscute şi a deversat aproximativ 1,1 milioane de metri cubi de noroi roşu în satele învecinate.

Iniţial, acesta a umplut albia pârâului Torna, iar ulterior a lovit din plin comunele Devecser şi Kolontar, cele mai apropiate de uzina de alumină (MAL), unde rezervorul de noroi roşu a cedat.

Potrivit unui fotoreporter al AFP, în afară de copaci, toată vegetaţia a fost culcată la pământ, totul este acoperit de noroiul roşu coroziv.

"Cine este vinovat, unde este vinovatul?", striga un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care a scăpat cu viaţă graţie bolii soţiei sale, pe care a trebuit să o ducă la spital cu câteva ore înainte de incident. "Soţia mea este foarte bolnavă, a trebuit dusă la spital (...) Când m-am întors, am găsit casa distrusă, goală, totul s-a pierdut", a declarat el, cu lacrimi în ochi.

Valul de noroi a măturat tot ceea ce era mobil: automobile, maşini de tuns iarba şi chiar animale (vaci, pisici şi câini).

"Mi-am găsit maşina la 100 de metri de grădină", povesteşte o tânără, care s-a întors în sat pentru a încerca să salveze ceea ce se afla la peste doi metri înălţime în casa ei, deasupra nivelului de noroi. Tot ceea ce a rămas în casă are aspectul unei mase diforme, fără nicio legătură cu frigiderele, dulapurile sau paturile de la început.

Locuitorii se întreabă acum când vor putea să se întoarcă în casele lor pentru a începe reconstrucţia, dar Guvernul a avertizat că vor fi necesare mai multe luni până la revenirea la normal, din cauza contaminării solului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici