Prima pagină » Știri externe » Experţi din 37 de ţări participă la o conferinţă a NATO privind atacurile cibernetice

Experţi din 37 de ţări participă la o conferinţă a NATO privind atacurile cibernetice

Trei sute de experţi din 37 de ţări erau reuniţi marţi, la Tallinn, pentru o conferinţă a NATO consacrată războiului electronic şi securităţii naţionale şi globale în faţa numărului tot mai mare de atacuri informatice, relatează AFP.
07 iun. 2011, 17:57, Știri externe

„Crearea unor forţe specializate (…), aşa cum doresc unele ţări, pentru a contracara ameninţarea atacurilor cibernetice care progresează rapid, se află în centrul conferinţei anul acesta”, a declarat colonelul Ilmar Tamm, directorul Centrului de apărare cibernetică al NATO, cu sediul la Tallinn.

Potrivit colonelului Tamm, „numărul atacurilor pe Internet în 2010 a crescut cu 93 la sută în raport cu 2009”.

„Acest lucru necesită (crearea) unor structuri legale şi strategice pentru a ajuta decidenţii să ştie cum să reacţioneze”, a precizat el.

Conferinţa de la Tallinn, care trebuie să dureze până vineri, coincide cu o reuniune de miercuri, la Bruxelles, a miniştrilor Apărării din statele Alianţei, care urmează să adopte o nouă politică de apărare cibernetică a NATO.

La Tallinn, experţii vor discuta despre soluţii inovatoare privind securitatea informatică, a explicat colonelul Tamm.

Printre aceşti experţi se află şi Ralph Langner, informatician german care a condus cercetările privind virusul Stuxnet, considerat prima „armă cibernetică” din lume.

Keir Giles, de la Centrul britanic de studii pe tema conflictelor, va prezenta o analiză privind atacurile informatice globale provenind din Rusia.

Experţii vor discuta şi decizia recentă a autorităţilor americane de a considera atacurile informatice drept atacuri militare.

„Sprijinul de care iniţiativa americană s-a bucurat în multe ţări, în special Estonia şi Marea Britanie, arată interesul lor tot mai mare pentru a discuta răspunsuri militare la atacurile informatice”, a afirmat colonelul Tamm.

„Este vorba despre o etapă logică pentru forţele armate să îşi dezvolte capacităţile de a contracara atacuri cibernetice şi să pregătească un răspuns proporţional”, a adăugat el.