Tronul lui Erdogan se clatină. După mult timp, preşedintele Turciei pare să aibă un adversar puternic

Publicat: 05 12. 2021, 08:42
Actualizat: 06 12. 2021, 08:40

Vineri, Kemal Kilicdaroglu s-a prezentat neinvitat la agenţia de statistică a ţării şi a acuzat-o că manipulează datele despre inflaţie la ordinele lui Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Stând în faţa instituţiei, după ce i s-a refuzat intrarea, el i-a avertizat ferm pe funcţionarii publici ai ţării să „facă ceea ce trebuie”, relatează Financial Times.

Cu o ţară cuprinsă de turbulenţe economice, o monedă în scădere şi o inflaţie cu două cifre, opoziţia condusă de Kilicdaroglu este dată de sondaje cu şanse reale să îl învingă Erdogan şi aliaţii săi. Opoziţia este convinsă că l-ar putea învinge pe preşedinte în votul programat pentru 2023

„Avem un guvern care şi-a pierdut grav capacitatea de a guverna”, a declarat pentru Financial Times Kilicdaroglu, un fost birocrat în vârstă de 72 de ani, care se află la conducerea CHP de mai bine de un deceniu.

Partidul Republican al Poporului a fost înfiinţat de părintele fondator al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk şi a fost mult timp văzut ca un purtător standard al secularismului, purtând un conflict cu conservatorii Turciei. Descriindu-se ca social-democrat, CHP are, de asemenea, o puternică aripă naţionalistă care a îndepărtat milioanele de kurzi de partid.

Dar după ani în care nu a reuşit să slăbească popularitatea lui Erdogan, al cărui partid Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a condus timp de aproape două decenii, Kilicdaroglu a devenit arhitectul improbabilului grup care contestă acum „domnia” lui Erdogan.

Alianţa anti-Erdogan este una ce părea improbabilă dat fiind că are în componenţă naţionalişti dar şi kurzi, oameni de stânga dar şi de drepata, secularişti dar şi conservatori religioşi.

Coaliţia a început în 2017, când partidele rivale şi-au îngropat diferenţele pentru a face campanie împreună pentru un vot „nu” la referendumul din acel an privind abolirea sistemului parlamentar al ţării şi consolidarea puterii preşedintelui. Partea lor a pierdut cu puţin, dar campania a pus bazele unei colaborări ulterioare. Acest lucru a dat roade doi ani mai târziu, când candidaţii pentru opoziţiei au câştigat alegerile pentru primarile din Istanbul şi Ankara, punând capăt celor 25 de ani de dominaţie a lui Erdogan şi aliaţii săi asupra celor mai mari două oraşe ale Turciei. De atunci, Kilicdaroglu a devenit un mediator între cele şase partide ce constituie alianţa opoziţiei.

Cu o economie subredă şi cu o opoziţie unită, Erdogan are în faţă în 2023 sau chiar mai devreme, în cazul unor alegeri anticipate, cea mai mare provocare electorală.