- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (14.11.2024, 07:25)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
- În noaptea alegerilor, Donald Trump a repetat fraza: „Promisiuni făcute, promisiuni ţinute”.
- Acum, republicanii au preluat oficial controlul asupra Congresului, iar „promisiunile” sale sunt mult mai uşor de ţinut, scrie BBC.
Urmărește
1077 afișări
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
În limbajul politic de la Washington, se numeşte „trifecta guvernării”, atunci când partidul preşedintelui controlează şi ambele camere ale Congresului - Camera Reprezentanţilor şi Senatul. Acest control îl deţine acum Partidul Republican al lui Donald Trump.
Controlul unui singur partid a fost cândva obişnuit, dar în ultimele decenii a devenit mai rar şi mai scurt. Adesea, partidul aflat la putere pierde locuri la alegerile congresionale de la jumătatea mandatului, doi ani mai târziu.
Atât Trump, cât şi Joe Biden s-au bucurat de trifecte în primii doi ani la Casa Albă, dar au văzut, de asemenea, că un astfel de control nu este o garanţie că un preşedinte poate obţine ceea ce doreşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În primii doi ani ai mandatului său, Trump a adoptat o lege fiscală emblematică - reducerea impozitului pe profit de la 35% la 21% şi reducerea unor impozite pentru persoanele fizice. Dar cu unii membri ai propriului său partid refractari la ascensiunea sa surprinzătoare la vârf în 2016, Trump a avut probleme cu alte obiective.
Planul său de abrogare a Affordable Care Act (cunoscut sub numele de Obamacare) a eşuat atunci când un senator din propriul său partid, John McCain, a refuzat să voteze în favoarea acestuia. De asemenea, nu a reuşit să adopte o lege privind infrastructura, aşa cum promisese.
În primii doi ani, când democraţii controlau Camera Reprezentanţilor şi Senatul, Biden a reuşit să adopte planul American Rescue, Legea privind investiţiile şi locurile de muncă şi Legea privind cipurile şi ştiinţa. Dar a trebuit, de asemenea, să reducă semnificativ planurile sale de trimitere şi de investiţii - prezentate ca pachetul „Build Back Better” - după opoziţia unuia dintre senatorii săi. Un impediment major în calea unui control total pentru oricare dintre partide este faptul că proiectele de lege din Senat necesită o majoritate de trei cincimi, sau 60 de voturi, pentru a evita obstrucţionismul, care le permite senatorilor să întârzie legislaţia prin menţinerea dezbaterilor deschise. Aceasta înseamnă că, atunci când un partid are o majoritate simplă în Senat, trebuie să ajungă la o înţelegere transpartinică pentru a obţine adoptarea unei legi.
Chiar şi cu o majoritate sănătoasă în Senat de această dată, Trump nu va avea cele 60 de locuri magice care i-ar permite să depăşească încercările opoziţiei de a amâna legislaţia.
Iar miercuri, republicanii din Senat l-au ales pe John Thune ca lider al majorităţii, în detrimentul lui Rick Scott din Florida, favoritul clar al taberei Trump, într-un semn că unii legiuitori îşi reafirmă independenţa (Trump nu l-a susţinut oficial pe Scott).
Astfel, o tripletă, dacă este gestionată inteligent, deschide calea unor iniţiative legislative majore. Avantajul de putere al lui Trump ar putea fi esenţial în realizarea marilor sale promisiuni, cum ar fi cea mai mare deportare de migranţi din istorie, tarifele radicale pentru importurile străine şi reducerea protecţiei mediului.
Utilizarea legislaţiei pentru atingerea acestor scopuri va face ca astfel de planuri să fie mult mai greu de anulat în instanţe - un lucru de care Donald Trump s-a confruntat în primul său mandat, când a utilizat în mod extensiv ordine executive care au fost contestate în mod regulat şi adesea cu succes.
De asemenea, peisajul judiciar s-a schimbat în favoarea lui Trump.
Cea mai importantă realizare a primului său mandat a fost numirea a trei conservatori la Curtea Supremă - consolidând o majoritate de două treimi pentru deceniile care vor urma.
De asemenea, a numit mai mulţi judecători la curţile federale de apel.
Majoritatea pe care republicanii o au în Senat oferă, de asemenea, un avantaj cheie.
Trump va putea să obţină mai uşor aprobarea candidaţilor săi pentru posturile din administraţie, lucru cu care s-a confruntat în 2017, când rezistenţa internă la adresa sa în Partidul Republican era încă semnificativă.
Toate acestea sunt de bun augur pentru următorii doi ani, care vor fi foarte ocupaţi şi posibil agitaţi. Dar, după cum indică istoria recentă, aceste trifecte nu durează atât de mult. Viitoarea administraţie va dori să se grăbească.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump