- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (14.11.2024, 07:25)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
- În noaptea alegerilor, Donald Trump a repetat fraza: „Promisiuni făcute, promisiuni ţinute”.
- Acum, republicanii au preluat oficial controlul asupra Congresului, iar „promisiunile” sale sunt mult mai uşor de ţinut, scrie BBC.
Urmărește
1003 afișări
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
În limbajul politic de la Washington, se numeşte „trifecta guvernării”, atunci când partidul preşedintelui controlează şi ambele camere ale Congresului - Camera Reprezentanţilor şi Senatul. Acest control îl deţine acum Partidul Republican al lui Donald Trump.
Controlul unui singur partid a fost cândva obişnuit, dar în ultimele decenii a devenit mai rar şi mai scurt. Adesea, partidul aflat la putere pierde locuri la alegerile congresionale de la jumătatea mandatului, doi ani mai târziu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Atât Trump, cât şi Joe Biden s-au bucurat de trifecte în primii doi ani la Casa Albă, dar au văzut, de asemenea, că un astfel de control nu este o garanţie că un preşedinte poate obţine ceea ce doreşte.
În primii doi ani ai mandatului său, Trump a adoptat o lege fiscală emblematică - reducerea impozitului pe profit de la 35% la 21% şi reducerea unor impozite pentru persoanele fizice. Dar cu unii membri ai propriului său partid refractari la ascensiunea sa surprinzătoare la vârf în 2016, Trump a avut probleme cu alte obiective.
Planul său de abrogare a Affordable Care Act (cunoscut sub numele de Obamacare) a eşuat atunci când un senator din propriul său partid, John McCain, a refuzat să voteze în favoarea acestuia. De asemenea, nu a reuşit să adopte o lege privind infrastructura, aşa cum promisese.
În primii doi ani, când democraţii controlau Camera Reprezentanţilor şi Senatul, Biden a reuşit să adopte planul American Rescue, Legea privind investiţiile şi locurile de muncă şi Legea privind cipurile şi ştiinţa. Dar a trebuit, de asemenea, să reducă semnificativ planurile sale de trimitere şi de investiţii - prezentate ca pachetul „Build Back Better” - după opoziţia unuia dintre senatorii săi. Un impediment major în calea unui control total pentru oricare dintre partide este faptul că proiectele de lege din Senat necesită o majoritate de trei cincimi, sau 60 de voturi, pentru a evita obstrucţionismul, care le permite senatorilor să întârzie legislaţia prin menţinerea dezbaterilor deschise. Aceasta înseamnă că, atunci când un partid are o majoritate simplă în Senat, trebuie să ajungă la o înţelegere transpartinică pentru a obţine adoptarea unei legi.
Chiar şi cu o majoritate sănătoasă în Senat de această dată, Trump nu va avea cele 60 de locuri magice care i-ar permite să depăşească încercările opoziţiei de a amâna legislaţia.
Iar miercuri, republicanii din Senat l-au ales pe John Thune ca lider al majorităţii, în detrimentul lui Rick Scott din Florida, favoritul clar al taberei Trump, într-un semn că unii legiuitori îşi reafirmă independenţa (Trump nu l-a susţinut oficial pe Scott).
Astfel, o tripletă, dacă este gestionată inteligent, deschide calea unor iniţiative legislative majore. Avantajul de putere al lui Trump ar putea fi esenţial în realizarea marilor sale promisiuni, cum ar fi cea mai mare deportare de migranţi din istorie, tarifele radicale pentru importurile străine şi reducerea protecţiei mediului.
Utilizarea legislaţiei pentru atingerea acestor scopuri va face ca astfel de planuri să fie mult mai greu de anulat în instanţe - un lucru de care Donald Trump s-a confruntat în primul său mandat, când a utilizat în mod extensiv ordine executive care au fost contestate în mod regulat şi adesea cu succes.
De asemenea, peisajul judiciar s-a schimbat în favoarea lui Trump.
Cea mai importantă realizare a primului său mandat a fost numirea a trei conservatori la Curtea Supremă - consolidând o majoritate de două treimi pentru deceniile care vor urma.
De asemenea, a numit mai mulţi judecători la curţile federale de apel.
Majoritatea pe care republicanii o au în Senat oferă, de asemenea, un avantaj cheie.
Trump va putea să obţină mai uşor aprobarea candidaţilor săi pentru posturile din administraţie, lucru cu care s-a confruntat în 2017, când rezistenţa internă la adresa sa în Partidul Republican era încă semnificativă.
Toate acestea sunt de bun augur pentru următorii doi ani, care vor fi foarte ocupaţi şi posibil agitaţi. Dar, după cum indică istoria recentă, aceste trifecte nu durează atât de mult. Viitoarea administraţie va dori să se grăbească.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe