Trump îl contestă pe procurorul special Robert Mueller, care anchetează contactele cu Rusia

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat vineri că procurorul special Robert Mueller, care anchetează ingerinţele electorale ruse, este o persoană controversată, şi a decis retragerea accesului la date secrete pentru un oficial din cadrul Departamentului Justiţiei.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Trump îl contestă pe procurorul special Robert Mueller, care anchetează contactele cu Rusia

Trump îl contestă pe procurorul special Robert Mueller, care anchetează contactele cu Rusia

După ce i-a retras accesul la date clasificate fostului director CIA John Brennan, Donald Trump a semnalat vineri că va dispune aceeaşi măsură în cazul lui Bruce Ohr, un oficial din cadrul Departamentului Justiţiei.

"Cred că Bruce Ohr este o ruşine. Cred că îi voi retrage foarte rapid" accesul la date clasificate, a declarat Donald Trump, citat de site-ul agenţiei Reuters. Bruce Ohr este implicat într-un dosar referitor la echipa de campanie electorală a lui Donald Trump şi la presupusele contacte cu Rusia.

"Şi domnul Mueller are o serie de conflicte de interese, el în mod direct. Ştiţi că domnul Mueller este puternic controversat", a acuzat Donald Trump.

În urmă cu câteva zile, Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, a avertizat că procurorul special Robert Mueller trebuie să definitiveze investigaţia în câteva săptămâni, altfel va fi demis. "Dacă nu termină în două-trei săptămâni, îl vom da jos în forţă", a afirmat Rudy Giuliani, citat de New York Magazine şi de MSNBC.

Procurorul special Robert Mueller a oferit recent posibilităţi pentru audierea preşedintelui SUA, Donald Trump, în investigaţia privind presupusele contacte cu Rusia în campania electorală din 2016, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Associated Press. În negocierile privind posibila audiere a lui Donald Trump, echipa procurorului special Robert Mueller a oferit Casei Albe mai multe opţiuni, precum un număr limitat de întrebări ori răspunsuri în scris, afirmă un oficial citat de AP. Avocaţii lui Donald Trump au confirmat că ambele părţi au avut un schimb de opinii privind o eventuală audiere.

Donald Trump a exprimat public disponibilitatea de a fi audiat, deşi avocaţii preşedintelui au obiecţii faţă de propunerile echipei de investigare.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a cerut procurorului general, Jeff Sessions, să oprească imediat investigaţia privind ingerinţele ruse şi privind presupusele contacte între fosta sa echipă de campanie şi Moscova. "Este o situaţie teribilă, iar procurorul general Jeff Sessions trebuie să oprească acum această vânătoare de vrăjitoare înscenată, înainte de a continua să afecteze şi mai mult imaginea ţării noastre. Bob Mueller este controversat în totalitate, iar cei 17 democraţi furioşi care îi fac treaba murdară sunt o ruşine pentru Statele Unite!", a transmis Donald Trump de curând prin Twitter. Jeff Sessions, secretar al Justiţiei şi procuror general, l-a susţinut pe Donald Trump în campania electorală din 2016. Jeff Sessions s-a recuzat din investigaţia privind ingerinţele ruse, aceasta fiind monitorizată de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein.

Donald Trump a subliniat că nu a avut contacte cu Rusia în campania electorală din anul 2016, argumentând că oricum nu ar fi vorba de o infracţiune. "Contactele nu sunt infracţiune, dar nu contează, deoarece nu au existat contacte (cu excepţia celor ale escroacei Hillary şi ale democraţilor)!", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"Contactele" cu o anumită persoană sau entitate nu constituie infracţiune din punct de vedere juridic, dar procurorul special Robert Mueller investighează activităţi de coordonare între entităţi guvernamentale ruse şi echipa de campanie electorală a lui Donald Trump, ceea ce ar putea atrage acuzaţii privind o conspiraţie. Experţii atrag atenţia că depistarea colaborării cu o putere străină în campania electorală poate atrage numeroase acuzaţii. Donald Trump a negat în mai multe rânduri că a avut contacte cu Rusia în campania electorală din 2016.

Donald Trump ar putea fi audiat în investigaţia privind contactele echipei de campanie electorală cu Rusia, a confirmat avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, sugerând însă că eventualele "contacte" cu Moscova nici măcar nu sunt o infracţiune. Rudy Giuliani a denunţat ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller. "Au format o echipă total tendenţioasă", a acuzat avocatul lui Donald Trump. Fostul primar al oraşului New York a subliniat că nu îi recomandă lui Donald Trump să discute cu echipa lui Robert Mueller, explicând însă că este posibil ca liderul de la Casa Albă să vrea audierea pentru a-şi demonstra nevinovăţia. "Ceea ce cred şi ceea ce ştiu pot fi două lucruri diferite. Eu cred că preşedintele nu ar trebui să discute cu Mueller. Dar ştiu cât de convins este el că nu a făcut nimic rău şi că vrea să explice acest lucru", a spus Giuliani. Întrebat dacă Donald Trump riscă să fie inculpat pentru contactele cu Rusia, avocatul a afirmat că s-ar putea să nu fie vorba despre o infracţiune. "Nici măcar nu ştiu dacă este o infracţiune, mă refer la contactele cu Rusia. Dacă analizezi infracţiunea, atacurile cibernetice sunt. Preşedintele nu a comis atacuri cibernetice. Nu i-a plătit el să comită atacuri cibernetice", a spus Giuliani.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, recent, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici