Video UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.

  • Fostul preşedinte Donald Trump a fost coborât de pe scenă de agenţii de securitate în timpul unei incident care a avut loc sâmbătă la un miting în Butler, Pennsylvania.
  • Imaginile îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ducându-şi mâna la ureche, înainte de a se feri în momentul în care au izbucnit sunete puternice, aparent împuşcături.
  • Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte
  • Două persoane ar fi murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump.
  • UPDATE: Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
  • ABC News raportează că persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump era suită pe un acoperiş şi a folosit o puşcă de tip AR
  • Iată cine este Thomas Matthew Crooks, presupusul atacator
Urmărește
13391 afișări

UPDATE Boris Johnson despre ”fragilitatea tragică a democraţiei în faţa violenţei şi iraţionalităţii”

Boris Johnson a declarat că este un ”miracol” faptul că fostul preşedinte Trump a supravieţuit unei tentative de asasinat la un miting electoral în Pennsylvania.
 
“Este un miracol că Donald Trump a scăpat de o tentativă de asasinat", a scris Johnson pe X. ”În timp ce mulţumim pentru siguranţa sa, ne amintim încă o dată de fragilitatea tragică a democraţiei în faţa violenţei şi a nerezonabilităţii. Gândurile noastre sunt alături de preşedinte şi de familia Trump.”
 

UPDATE Cine este Thomas Matthew Crooks, presupusul atacator?

Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost identificat ca fiind persoana care a tras asupra fostului preşedinte Donald Trump în timpul unui miting electoral din Butler, Pennsylvania, scrie Fox News. Focurile lui Crooks l-au lovit pe Trump, cauzându-i răni minore la urechea dreapta, şi au dus la moartea unui spectator, totodată rănind grav alte două persoane.
 
Fostul preşedinte american Donald Trump a scăpat la limită de o tentativă de asasinat în timpul unui miting electoral în Butler, Pennsylvania. Atacatorul a fost identificat de FBI ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania. Se pare că Crooks a tras mai multe focuri de pe acoperişul unei fabrici, de la o distanţă de peste 130 de metri de scena unde Trump se adresa susţinătorilor lui.

UPDATE Lideri din întreaga lume condamnă incidentul armat de la mitingul lui Donald Trump

UPDATE 

Fostul preşedinte Trump a fost văzut ieşind din avion duminică dimineaţa devreme, marcând prima sa apariţie de la tentativa de asasinat.

UPDATE Atacatorul de la mitingul lui Trump identificat

Noi detalii au apărut despre presupusul atacator care l-a rănit pe fostul preşedinte Trump la un miting din Pennsylvania, sâmbătă, informează Fox News.
 
Potrivit mai multor rapoarte citând FBI, atacatorul este un bărbat de 20 de ani din zona Local Butler County.
 
Alte detalii despre suspect, inclusiv numele său, nu au fost dezvăluite.
 

UPDATE 

Lt. col. George Bivens a oferit un rezumat al atacului în faţa presei. „În acest moment, nu avem niciun motiv să credem că există vreo altă ameninţare,” a adăugat el.
 
El a menţionat însă că „este prea devreme” pentru a stabili dacă împuşcăturile au fost comise de un „lup singuratic.”
 
Forţele de ordine au declarat că au identificat atacatorul, dar nu sunt pregătite să facă dezvăluie identitatea acestuia.
 
Poliţia a confirmat că toate cele trei victime ale atacului sunt bărbaţi adulţi. Niciun poliţist nu a fost rănit în timpul schimbului de focuri.
 
Un reprezentant al FBI a declarat că forţele de ordine nu au fost conştiente de prezenţa atacatorului pe acoperişul unei clădiri din apropierea mitingului lui Donald Trump până când au fost trase focurile de armă.
 

UPDATE 

Atacatorul de la mitingul lui Donald Trump a tras cu o puşcă semi-automată AR-15 de la o distanţă între 60 şi 90 de metri, dintr-o poziţie înaltă, conform declaraţiilor mai multor oficiali pentru CBS.
 
Alte surse au estimat că distanţa dintre locul atacatorului şi Trump ar fi fost de aproximativ 130 de metri.
 

UPDATE Reacţia României la tentativa de asasinat asupra lui Trump, exprimată de Ambasada României la Washington

După ce o persoană înarmată a tras asupra fostului preşedinte Donald J. Trump, sâmbătă, în timpul unui miting electoral desfăşurat în Butler, Pennsylvania, prima reacţie oficială din partea statului român a venit de la Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.
 
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a reacţionat pe platformele X şi Facebook: „Tentativa de asasinat împotriva fostului preşedinte Trump este şocantă – ne rugăm pentru siguranţa sa şi îi dorim lui şi celor care au fost răniţi în incidentul din Pennsylvania însănătoşire grabnică. Violenţa motivată politic nu îşi are locul într-o societate democratică, nu trebuie folosită şi trebuie întotdeauna condamnată.”
 

UPDATE Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte

Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a declarat că a fost lovit de un glonţ "care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte" atunci când un bărbat înarmat a deschis focul la mitingului său din Pennsylvania.

"Mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă în sensul că am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul sfâşiind pielea.", a spus fostul preşedinte pe contul său de Truth Social.

"A avut loc o sângerare abundentă, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmpla", a mai precizat acesta în postare.

UPDATE Atacatorul a deschis focul asupra lui Trump de pe un acoperiş cu o puşcă de tip AR - raport

ABC News raportează că persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump, în ceea ce oficialii cred că a fost o tentativă de asasinat, era suită pe un acoperiş şi a folosit o puşcă de tip AR

UDPATE Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat

Împuşcăturile de la mitingul fostului preşedinte Donald Trump din Butler, Pennsylvania, sunt investigate ca o posibilă tentativă de asasinat, potrivit oficialilor americani.

UPDATE Două persoane au murit 

Două persoane au murit în incidentul în care s-au tras focuri de armă spre fostul preşedinte Donald Trump. Una dintre persoane este trăgătorul şi alta este o persoană din public.

Serviciile secrete americane au împuşcat şi ucis trăgătorul de la mitingul lui Trump de sâmbătă, potrivit reprezentanţilor forţelor de ordine. Nu a fost clar ce tip de armă a folosit trăgătorul suspect.

UPDATE Biden spune că este "recunoscător" că Trump este bine după împuşcăturile de la miting, "nu există loc pentru acest tip de violenţă în America

Ce ştim până acum?

Multe lucruri rămân neclare cu privire la situaţie, dar iată ce ştim până acum:

  • La aproximativ cinci minute de la începerea discursului său de campanie la un miting din Butler, Pennsylvania, s-au auzit bubuituri puternice în timp ce vorbea fostul preşedinte Donald Trump
  • Mulţimea a strigat "fereşte-te" în timp ce se auzeau împuşcături.
  • Serviciile secrete l-au înconjurat pe fostul preşedinte timp de câteva secunde înainte ca acesta să fie scos de urgenţă de pe scenă cu sânge vizibil lângă ureche şi pe o parte a feţei.
  • El a ridicat pumnul în aer în timp ce era escortat pe scările scenei şi spre un SUV.
  • Purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, a declarat că preşedintele este în siguranţă şi că incidentul este acum o anchetă activă a Secret Service.
  • Echipa lui Donald Trump a afirmat într-o declaraţie că fostul preşedinte "este bine şi este verificat la o unitate medicală locală"

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, Steven Cheung, a declarat că fostul preşedinte "este bine".

"Preşedintele Trump mulţumeşte forţelor de ordine şi primilor respondenţi pentru acţiunea lor rapidă în timpul acestui act odios. El este bine şi este verificat la o unitate medicală locală. Mai multe detalii vor urma", a spus Cheung într-o declaraţie.

UPDATE Agenţii Secret Service l-au scos de urgenţă de pe scenă pe fostul preşedinte Donald Trump după ce s-au auzit aparent focuri de armă la un miting în Pennsylvania.

Imaginile îl arată făcând o grimasă şi ducându-şi mâna la ureche, înainte de a se feri în momentul în care au izbucnit sunete puternice, aparent împuşcături.

El a fost înconjurat rapid de agenţi ai serviciilor secrete şi coborât în grabă de pe scenă către un vehicul care îl aştepta.

Trump, care părea să aibă sânge pe urechea dreaptă, a ridicat mâna şi a strâns pumnul în timp ce era condus în afara scenei. Poliţia înarmată a urcat pe podium la scurt timp după aceea.

Într-o declaraţie, Secret Service a afirmat că Trump este în siguranţă şi că au fost puse în aplicare măsuri pentru protecţia sa.

Aceştia au adăugat că o investigaţie activă este în curs de desfăşurare şi că informaţii suplimentare vor fi publicate atunci când vor fi disponibile.

Preşedintele Biden a declarat reporterilor că nu a fost informat cu privire la evenimente în timp ce părăsea o biserică din Delaware.

Ştire iniţială

Donald Trump a fost coborât de pe scenă la un miting din Butler, Pennsylvania, după ce în mulţime au răsunat aparent focuri de armă. Trump şi-a început discursul şi la scurt timp după a avut loc incidentul care a determinat agenţii Secret Service să îl scoată de pe scenă pe fostul preşedinte.

În timp ce era scos de pe scenă, părea să aibă sânge pe urechea dreaptă.

Personalul de securitate puternic înarmat a urcat pe scenă în timp ce preşedintele era condus afară.

În actualizare

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici