Publicaţia citează o telegramă trimisă de ambasadorul american în Egipt, Margaret Scobey, secretarului de Stat Hillary Clinton, în care o sfătuia să nu-i mulţumescă preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, în cadrul unei întâlniri cu acesta, pentru eliberarea unui lider al opoziţiei, Ayman Nour, a cărui încarcerare, în 2005, a stârnit proteste internaţionale, inclusiv din partea administraţiei Bush.
Telegramele diplomatice dezvăluie, totdată, o ameliorare a relaţiilor cu Mubarak, după ce preşedintele Barack Obama a condamnat abordarea prea agresivă a administraţiei Bush. O telegramă îl informa pe generalul David Petraeus, înaintea unei vizite în Egipt, în 2009, că Statele Unite, care au o abordare directă în privat, evită, acum, „confruntările în public, care erau o rutină în ultimii ani”.
Dar acest echilibru între exercitarea unor presiuni în privat, în paralel cu afişarea unei puternice susţineri publice, a devenit tot mai slab în ultima perioadă. Protestele de stradă ale egiptenilor au determinat Casa Albă, îngrijorată să nu fie percepută ca susţinând un regim împotriva căruia s-a ridicat populaţia, să-l critice pe preşedintele egiptean în mod public. Obama l-a lăudat pe Mubarak ca partener, dar a insistat asupra necesităţii unor reforme politice şi economice. De asemenea, într-un interviu postat pe YouTube, el a cerut poliţiei şi protestatarilor să nu recurgă la violenţă.
Telegramele, care acoperă primul an de mandat al preşedintelui american, nu lasă nicio urmă de îndoială despre cât de valoros a fost Mubarak ca aliat, oferind detalii despre felul în care acesta a susţinut Washingtonul în confruntarea cu Iranul, rolul de mediator jucat între israelieni şi palestinieni şi susţinerea Guvernului Irakului, în pofida opoziţiei faţă de războiul coaliţiei conduse de americani.