- Home
- Externe
- MOSCOVA, (10.04.2015, 07:57)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trupe ruseşti au efectuat noi exerciţii militare în Transnistria
Aproximativ 400 de militari ruşi şi 30 de piese de armament au efectuat exerciţii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie AP în pagina electronică citând presa rusă de joi, înaintea celei de a doua vizite a premierului moldovean, vineri, la Tiraspol.
Urmărește
17910 afișări
Trupe ruseşti au efectuat noi exerciţii militare în Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Trupele ruseşti staţionate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unităţi de muniţie, a declarat Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse.
La manevre - în care au fost folosite, de asemenea, lansatoare de rachete - au luat parte şi vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus.
Autorităţile de la Chişinău se tem de prezenţa rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev şi Occident că susţine cu armament şi trupe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii respinse de către ruşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Transnistria, o regiune sepatistă cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.
Trupe ruseşti au fost staţionate în Transnistria din 1992, după un război civil în care au fost ucise peste 1.500 de persoane.
Premierul moldovean, Chiril Gaburici, urmează să efectueze vineri o vizită la Tiraspol, pentru a se întâlni cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. Întrevederea este programată la ora 10.30, la complexul hotelier Rossia, în vederea semnării unei colaborări în domeniul asigurărilor, iar la finalul întâlnirii este programată o conferinţă de presă comună. Este vorba despre a doua întrevedere dintre Gaburici şi Şevciuk. La prima întâlnire, în 14 martie, a fost prelungit memorandumul privind circulaţia trenurilor de marfă prin regiunea transnistreană.
Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Victor Osipov declara anterior că există o "dezgheţare" în negocierile cu Tiraspolul, în pofida faptului că procesul de pace decurge anevoios şi într-o atmosferă tensionată. O nouă întâlnire a în cadrul negocierilor de soluţionare a conflictului transnistrean îngheţat, în formatul 5+2, urmează să aibă loc pe 21 aprilie, la Viena.
Citeşte şi:
Noul premier moldovean Gaburici şi liderul prorus Şevciuk discută despre reluarea negocierilor privind conflictul îngheţat din Transnistria
Pe de altă parte, trupe din cadrul Ministerului rus de Interne au participat la exerciţii al căror scenariu constă în înăbuşirea unei revoluţii după modelul ucrainean, fiind "bombardate" cu pietre şi sticle, potrivit ziarului britanic The Telegraph.
Antrenamentul are loc în condiţii care imită confruntările ce au avut loc la sfârşitul lui 2013 în Piaţa Independenşei din Kiev între protestatari şi poliţie şi au condus la îndepărtarea de la putere fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Exerciţiile au "la bază evenimente care au avut loc în trecutul apropiat într-o ţară vecină", a declarat joi pentru presă Vasili Pancenkov, un purtător de cuvânt al ministerului. "Toate atributele acestor evenimente, inclusiv incendierea unor cauciucuri şi aruncarea cu pietre şi sticle în forţe" au fost utilizate, a precizat el.
Rusia a fost afectată de proteste de stradă faţă de revenirea la putere a lui Vladimir Putin, iar poliţia şi procurorii reprimă demonstraţiile din această ţară.
Putin afirmă că Ianukovici a fost răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat susţinută de către Occident şi vrea să evite fie îndepărtat de la Kremlin în acelaşi mod.
O organizaţie de "autoapărare" care se autointitulează Anti-Maidan şi care pare să se bucure de aprobarea statului rus a fost înfiinţată în ianuarie, cu scopul de a împiedica proteste vizând autorităţile ruse.
Forţele Ministerului rus de Interne acţionează ca forţe de ordine şi antirevoltă, dar iau parte şi la conflicte armate, ca lupta împotriva separatiştilor şi islamiştilor din Caucazul de Nord.
În cadrul acestor exerciţii - Zaslom 2015 - care durează opt zile şi se desfăşoară în şase regiuni, inclusiv în Crimeea, trupele fac manevre cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.
Tot joi, Ministerul rus al Apărării a anunţat că 30 de avioane de vânătoare participau la exerciţii în regiunea Primorski (est).
Rusia a efectuat numeroase exerciţii şi manevre militare în ultimele luni, pe fundalul tensiunilor dintre Moscova, state occidentale şi NATO cu privire la conflictul armat din Ucraina.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Trupele ruse au lansat exerciţii în Transnistria, iar Ucraina a trimis soldaţi la frontieră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe