- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trupele americane au ocupat locaţii strategice în Haiti pentru a facilita distribuirea ajutoarelor - VIDEO
Trupe americane transportate cu elicopterul au ocupat marţi poziţii în locuri strategice din Port-au-Prince, pentru securizarea operaţiunilor umanitare destinate susţinerii unei populaţii aflate în criză, la o săptămână după cutremurul soldat cu cel puţin 70.000 de morţi în Haiti.
Trupele americane au ocupat locaţii strategice în Haiti pentru a facilita distribuirea ajutoarelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ 50 de paraşutişti din cea de-a 82-a divizie aeroportată au debarcat marţi dimineaţă din cel puţin patru elicoptere, pentru a-şi ocupa poziţiile în apropiere de palatul prezidenţial aflat în ruine, în Port-au-Prince.
În acelaşi timp, primele elemente din forţele puşcaşilor marini au sosit la 16 kilometri sud-vest de Port-au-Prince. Potrivit colonelului Greg Kane, ele urmează să se deplaseze în oraşele Leogane, Grand-Goave şi Petit Goave, pentru a se alătura militarilor din cadrul Căştilor Albastre.
Luni, aviaţia americană a efectuat primele paraşutări, lansând dintr-un avion venit din statul american North Carolina 14.500 de raţii alimentare şi 15.000 de litri de apă, deasupra unei zone securizate din apropiere de aeroportul capitalei haitiene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
ONU a afirmat că "speranţa persistă" în legătură cu găsirea de supravieţuitori. Începând de marţea trecută, "cel puţin 90 de supravieţuitori" au fost recuperaţi dintre dărâmături, potrivit Biroului de coordonare a afacerilor umanitare din cadrul ONU (OCHA).
Dar pe măsură ce timpul trece, miracolele devin din ce în ce mai rare şi răniţii continuă să fie aduşi în centrele de îngrijire supraaglomerate. Într-un spital în ruine din Port-au-Prince, un chirurg francez, Jacques Lorblanches, explică faptul că el şi colegii săi au operat începând de sâmbătă 30 de persoane. Au fost efectuate amputări în cazul a 28 de persoane.
Au fost comise jafuri luni, dar, potrivit Misiunii de Stabilizare a Naţiunilor Unite în Haiti (MINUSTAH), securitatea în Port-au-Prince "rămâne stabilă, cu violenţe şi jafuri limitate".
"Majoritatea incidentelor au fost descoperite în cartiere deja clasate ca având un grad înalt de risc, înainte de cutremur", a subliniat MINUSTAH, citată marţi de OCHA, care recunoaşte însă că "escorte militare sunt necesare pentru transportarea şi distribuirea de ajutoare umanitare".
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat în unanimitate marţi cererea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, de a trimite 3.500 de Căşti Albastre suplimentare în Haiti, pentru a consolida forţa MINUSTAH. Aceasta dispune de aproximativ 11.000 de persoane în ţară.
În privinţa serviciilor de salvare, urgenţa este reprezentată în prezent de evitarea unei catastrofe sanitare: fără acces la apa potabilă şi echipamente sanitare, riscurile de epidemie cresc cu fiecare secundă.
"Priorităţile imediate continuă să fie ajutorul medical, gestiunea cadavrelor, furnizarea de adăposturi, apă potabilă şi acces la sanitare", a anunţat, marţi, OCHA.
"Există cangrene peste tot, se amputează pe bandă rulantă. În cea de-a şasea zi, se intră în (domeniul) chirurgiei radicale, pentru că nu se mai poate face nimic", explica, luni, Hans Van Dillen, şeful misiunii organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF).
În Port-au-Prince, opt spitale, dintre care jumătate sunt structuri de campanie, sunt operaţionale. Alte şase ar urma în curând să fie de asemenea operaţionale, în timp ce nava-spital americană Comfort, cu 1.000 de paturi la bord, era aşteptată în zilele următoare.
Haiti a decretat doliu naţional de 30 de zile. Şaptezeci de mii de cadavre au fost deja îngropate în gropi comune, potrivit secretarului de stat pentru Alfabetizare, Carol Joseph. Forţele americane apreciază că numărul morţilor ar putea ajunge la 200.000, ceea ce s-ar apropia de bilanţul tsunamiului din 2004 din Oceanul Indian (220.000 de morţi).
Cutremurul a provocat de asemenea rănirea altor 250.000 de persoane, în timp ce 1,5 milioane au rămas fără adăpost.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO