Trupele americane care părăsesc Irakul lasă în urmă deşeuri periculoase

Trupele americane, care părăsesc Irakul după şapte ani, lasă în urmă o "moşternire toxică", potrivit unei investigaţii în cinci provincii, unde sunt aruncate materiale periculoase, în loc să fie trimise în Statele Unite, o încălcare a regulilor Pentagonului, relatează The Times în ediţia online.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Trupele americane care părăsesc Irakul lasă în urmă deşeuri periculoase

Trupele americane care părăsesc Irakul lasă în urmă deşeuri periculoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La nord şi la vest de Bagdad există pete de ulei de motor pe sol, sunt lăsate la îndemâna copiilor canistre deschise de acid, iar bateriile de maşini sunt abandonate în apropierea unor terenuri agricole irigate, potrivit publicaţiei. Un document din 2009, aparţinând Pentagonului, prezentat publicaţiei de o companie privată care are un contract cu militarii americani, estimează la 5.000 de tone cantitatea de deşeuri periculoase lăsate în urmă de trupele americane.

Însă, aceasta pare să fie doar o estimare parţială, potrivit cotidianului. Generalul Kendall Cox, responsabil cu ingineria şi infrastructura în Irak, a declarat că, în prezent, este în curs un proces de curăţare a 14.500 de tone de ulei şi sol contaminat cu ulei. "Această cantitate s-a acumulat în şapte ani", a declarat el. Irakienii care s-au aflat în contact cu unele dintre aceste materiale prezintă erupţii cutanate pe mâini şi picioare, acuză dificultăţi respiratorii şi tuse. În apropierea locurilor unde au fost aruncate, şobolanii au murit lângă containerele murdare.

Unele dintre aceste materiale au etichete care indică faptul că aparţin forţelor militare americane sau sunt însoţite de documente aparţinând Departamentului Apărării. Publicaţia afirmă că a descoperit un e-mail din 2008, de la Allied Chemical of Morrisotown, din New Jersey, adresat oficialilor de la Pentagon, care avertizează în legătură cu efectele acestor materiale periculoase.

În vederea retragerii în acest an a trupelor americane din Irak, sute de baze militare sunt închise, iar aceste materialele periculoase ar urma fie să fie returnate în Statele Unite pe mare, prin portul irakian Umm Qasr, fie să fie reciclate în uzine speciale, construite în nordul şi vestul Irakului.

Ministrul irakian al Mediului, Nirmeen Othman, a declarat că va lansa o investigaţie oficială asupra depozitării acestor deşeuri periculoase.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici