- Home
- Externe
- MOSCOVA, (30.06.2015, 14:32)
- Valentin Vidu - Mediafax
Trupele de menţinerea păcii sunt "prizoniere în Transnistria", afirmă postul militar rusesc Zvezda
Sute de mii de persoane, inclusiv trupe ruseşti de menţinere a păcii, au fost blocate în regiunea separatistă Transnistria, după ce Ucraina a adoptat o lege care impune o "blocadă totală" acestei regiuni separatiste din Republica Moldova, relatează postul militar rus Zvezda.
Urmărește
3840 afișări
Trupele de menţinerea păcii sunt "prizoniere în Transnistria", afirmă postul militar rusesc Zvezda
Kievul îşi coordonează acţiunile cu Chişinăul, iar trupele ruseşti de menţinerea păcii nu mai pot intra sau ieşi cu mijloace de transport terestre sau aeriene în sau din regiunea separatistă moldoveană, subliniază postul militar, citat de portalul rus de propagandă Sputnik.
Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992.
Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii 1.200 de militari, meţinut pe teritoriul moldovean până în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menţinerea păcii şi protejarea armamentului şi securităţii regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menţinut nu au avut loc incidente armate de la armistiţiul din 1992.
În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.
Contingetul rusesc, "deşi mic, reprezintă un factor de descurajare puternic în garantarea securităţii republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", subliniază postul armatei ruse.
Ucraina a decis luna trecută să blocheze intrarea "pacificatorilor" ruşi în Transnistria, încălcând astfel armistiţiul din 1992 şi subminând totodată statutul Kievului, unul dintre garanţii procesului de pace cu privire la acest conflict îngheţat, comentează aceeaşi sursă.
Citeşte şi:
Poroşenko: Ucraina nu va permite tranzitul trupelor ruse de menţinere a păcii spre Transnistria
De asemenea, Ucraina a început să mobilizeze trupe şi armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul că regiunea separatistă moldoveană ar putea lansa o campanie militară împotriva Ucrainei, adaugă postul.
"Situaţia aici este foarte proastă... Producţia economică scade, comerţul extern se reduce, situaţia securităţii este la fel de alarmantă, având vedere că partenerii noştri moldoveni efectuează exerciţii militare împreună cu NATO, iar presiunea ucraineană creşte zilnic", este citat Vitali Ignatiev, adjunctul şefei diplomaţiei transnistrene.
Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, a anunţat anterior planuri în vederea unei consolidări a frontierei cu regiunea separatistă moldoveană.
Citeşte şi:
Tiraspolul este îngrijorat de numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe