Trupele de menţinerea păcii sunt "prizoniere în Transnistria", afirmă postul militar rusesc Zvezda

Sute de mii de persoane, inclusiv trupe ruseşti de menţinere a păcii, au fost blocate în regiunea separatistă Transnistria, după ce Ucraina a adoptat o lege care impune o "blocadă totală" acestei regiuni separatiste din Republica Moldova, relatează postul militar rus Zvezda.

Urmărește
3840 afișări
Imaginea articolului Trupele de menţinerea păcii sunt "prizoniere în Transnistria", afirmă postul militar rusesc Zvezda

Trupele de menţinerea păcii sunt "prizoniere în Transnistria", afirmă postul militar rusesc Zvezda

Kievul îşi coordonează acţiunile cu Chişinăul, iar trupele ruseşti de menţinerea păcii nu mai pot intra sau ieşi cu mijloace de transport terestre sau aeriene în sau din regiunea separatistă moldoveană, subliniază postul militar, citat de portalul rus de propagandă Sputnik.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova şi nici de către comunitatea internaţională, şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 şi s-a încheiat cu un armistiţiu pe 21 iulie 1992.

Armistiţiul a instituit un contingent rusesc de menţinerea păcii 1.200 de militari, meţinut pe teritoriul moldovean până în prezent.

Principalul obiectiv al contingentului rusesc este menţinerea păcii şi protejarea armamentului şi securităţii regiunii separatiste moldovene, în contextul în care în zona în care este menţinut nu au avut loc incidente armate de la armistiţiul din 1992.

În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului "pacificatorilor" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.

Contingetul rusesc, "deşi mic, reprezintă un factor de descurajare puternic în garantarea securităţii republicii transnistrene, deoarece orice atac din exterior ar fi interpretat ca un atac asupra Rusiei", subliniază postul armatei ruse.

Ucraina a decis luna trecută să blocheze intrarea "pacificatorilor" ruşi în Transnistria, încălcând astfel armistiţiul din 1992 şi subminând totodată statutul Kievului, unul dintre garanţii procesului de pace cu privire la acest conflict îngheţat, comentează aceeaşi sursă.

De asemenea, Ucraina a început să mobilizeze trupe şi armament greu la frontiera cu Transnistria, sub pretextul că regiunea separatistă moldoveană ar putea lansa o campanie militară împotriva Ucrainei, adaugă postul.

"Situaţia aici este foarte proastă... Producţia economică scade, comerţul extern se reduce, situaţia securităţii este la fel de alarmantă, având vedere că partenerii noştri moldoveni efectuează exerciţii militare împreună cu NATO, iar presiunea ucraineană creşte zilnic", este citat Vitali Ignatiev, adjunctul şefei diplomaţiei transnistrene.

Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, a anunţat anterior planuri în vederea unei consolidări a frontierei cu regiunea separatistă moldoveană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici