Trupele sovietice aveau arme nucleare în Cehoslovacia începând din 1969
Uniunea Sovietică deţinea arme nucleare în Cehoslovacia în 1969, a declarat fostul general comunist Miroslav Vacek, unul dintre principalii comandanţi militari din perioada respectică, relatează CTK în pagina electronică.
Trupele sovietice aveau arme nucleare în Cehoslovacia începând din 1969 (Imagine: Wikipedia)
Trupele sovietice au ocupat Cehoslovacia pentru a reprima mişcarea reformistă Primăvara de la Praga în 1968 şi au părăsit-o abia la începutul anilor '90, după căderea regimului comunist.
Vacek a declarat că armata cehoslovacă nu dipunea pe atunci de arme nucleare. "A fost un acord între SUA şi Uniunea Sovietică că nu vor da arme nucleare aliaţilor lor pe timp de pace", a precizat acesta, referindu-se la NATO şi fostul Pact de la Varşovia, din care au făcut parte state comuniste din centrul şi estul Europei.
Cu toate acestea, potrivit aceleiaşi surse, armata cehoslovacă ar fi primit cu siguranţă arme de la sovietici în cazul unei ameninţări nucleare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
-
Trump în primul discurs: „Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreaţă din nou"
-
De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie
Vacek a deţinut diferite funcţii în armata cehoslovacă. În momentul căderii regimului, el era şef al Statului Major şi adjunct al ministrului Apărării. El a fost primul ministru al Apărării în Guvernul cehoslovac după căderea comunimului.
Muniţia nucleară, inclusiv focoasele, au fost depozitate în Ralsko şi Bilina, ambele în nordul Boemiei, şi în apropiere de Misov, vestul Boemiei, regiunea în care SUA intenţionează să instaleze în prezent un scut antirachetă. Aceste dispozitive erau sub controlul exclusiv al armatei sovietice, a precizat Vacek, adăugând că armata SUA dispunea de acelaşi tip de armament în Germania de Vest cel puţin din 1959.
Fostul ministru de Externe Bohuslav Chnoupek scrie în memoriile sale că a fost anunţat printr-o scurtă scrisoare că rachetele nucleare sovietice vor fi depozitate în Cehoslovacia şi Germania de Est, şi că un mesaj similar au primit şi Germania de Est.
Uniunea Sovietică a început să îşi retragă rachetele de tip SS-20 numai în baza Tratatului Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune (INF) semnat la Washington la 8 decembrie 1987.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO