- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tsvangirai exclude ipoteza unei tentative de asasinat
Premierul din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, a refuzat, luni, să considere drept tentativă de asasinat coliziunea în care a fost rănit şi care a provocat moartea soţiei sale, considerând că a fost vorba despre un accident rutier.
Tsvangirai exclude ipoteza unei tentative de asasinat
"Atunci când se întâmplă ceva, există întotdeauna speculaţii, dar vreau să subliniez că în acest caz, dacă ar fi fost o acţiune criminală, ar fi avut o şansă de reuşită de unu la o mie", a declarat el în faţa unor susţinători care s-au adunat la domiciliul său din Harare, în faţa jurnaliştilor.
"Este un accident şi, din nefericire, ea (soţia sa - n. red) a murit în timpul acestuia", a adăugat Tsvangirai.
Accidentul s-a petrecut vineri, în timp ce cuplul se deplasa cu automobilul de la Harare la Buhera, pentru a asista la un miting.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Vehicolul în care se aflau aceştia şi un camion al unei agenţii americano-britanice umanitare au intrat în coliziune.
Premierul a fost victima acestui accident la trei săptămâni după intrarea într-un Guvern de uniune naţională sub preşedinţia lui Robert Mugabe.
Şoferul camionului, chemat în faţa justiţiei
Chinoona Mwanda, în vârstă de 35 de ani, şoferul camionului implicat în accident, va fi chemat în faţa Tribunalului din Chivu, în provincia Mashonaland East, informează BBC News Online.
Chris Mhike, avocatul lui Mwanda, a declarat că acesta va pleda nevinovat faţă de acuzaţia de ucidere din culpă.
"(Mwanda - n. red.) pledează nevinovat pe baza faptului că nu a fost deloc neglijent. El atribuie cauza accidentului stării proaste a drumului", a declarat avocatul acestuia. "Orice alt şofer care ar fi condus pe acea porţiune de drum ar fi ajuns, mai mult ca sigur, în situaţia în care a ajuns acest şofer", a continuat el.
Avocatul a mai declarat că Mwanda este "foarte tulburat, iar publicitatea cu care este primită această poveste îl supune unei presiuni crescute".
Oficiali ai Mişcării pentru Schimbare Democratică, partidul lui Morgan Tsvangirai, au anunţat că doresc să desfăşoare propria investigaţie cu privire la accident.
Jurnalistul din Zimbabwe, Brian Hungwe, afirmă că se aşteaptă ca rezultatul cazului şoferului să îngroape multe întrebări fără răspuns. Acesta a adăugat că un miting va avea loc la Glamis Stadium din Harare, marţi, în memoria lui Susan Tsvangirai, cu o zi înainte de înmormântarea acesteia, în Buhera.
Tsvangirai revine în Zimbabwe pentru înmormântarea soţiei
Premierul din Zimbabwe, care plecase în Botswana după accidentul rutier, a revenit luni la Harare pentru înmormântarea soţiei sale.
"Mă simt bine", a afirmat Tsvangirai în prima conferinţă de presă organizată după accidentul de vineri.
Premierul a revenit la Harare cu un avion privat pus la dispoziţie de preşedintele din Botswana, Ian Khama.
Morgan Tsvangirai, care marţi împlineşte 57 de ani, s-a întâlnit cu lideri politici în incinta aeroportului internaţional, după care s-a deplasat la locuinţa sa din Harare, unde îl aşteaptă cei şase copii şi alte rude.
Familia va organiza înmormântarea lui Susan Tsvangirai, în vârstă de 50 de ani. Funeraliile sunt programate miercuri la Buhera (sud).
"Copiii sunt aici. Înmormântarea este organizată de familie", a declarat James Maridadi, purtătorul de cuvânt al premierului.
Peste 4.000 de morţi în urma epidemiei de holeră
Epidemia de holeră din Zimbabwe a provocat moartea a peste 4.000 de persoane începând din august 2008 şi contaminarea altor peste 89.000, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Boala, care se transmite prin apa folosită, a provocat moartea a 4.011 persoane, în timp ce 89.018 locuitori sunt infectaţi, potrivit ultimelor cifre ale OMS, care datează din 8 martie.
Premierul din Zimbabwe, Morgan Tsvagirai, a declarat joi că numărul morţilor de holeră depăşeşte 4.000, considerând cifrele "subestimate în mod dramatic".
OMS a estimat vineri că epidemia, care nu mai poate fi controlată de mai multe luni, prezintă primele semne de temperare, cu o scădere a ritmului deceselor şi a cazurilor noi.
Citeşte şi:
Premierul zimbabwean a fost rănit într-un accident rutier, iar soţia sa a murit
Peste 60.000 de cazuri de holeră, în Zimbabwe UE înăspreşte sancţiunile impuse regimului din Zimbabwe Mugabe se foloseşte de o "tentativă de asasinat" pentru a-şi spori puterea în Zimbabwe
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina