Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria

Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria, întrerupte în 2011, a anunţat vineri ministrul tunisian de Externe, Taïeb Baccouche, care a îndemnat regimul de la Damasc să trimită un reprezentant la Tunis, relatează BBC News Online.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria

Tunisia intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Siria

Tunisul intenţionează să restabilească legăturile diplomatice cu Damascul, cu scopul de a eficientiza urmărirea cetăţenilor săi care s-au alăturat militanţilor islamişti din Siria, a anunţat Baccouche.

Aproximativ 3.000 de tunisieni s-ar fi alăturat militanţilor islamişti din Siria şi Irak.

Preocupările Tunisiei faţă de jihadiştii autohtoni s-au accentuat după atentantul care a vizat pe 18 martie Muzeul Bardo din Tunis, comis de islamişti îmbrăcaţi în uniforme militare.

În acest context, şeful diplomaţiei tunisiene a declarat că un reprezentant sirian la Tunis este "binevenit".

Legăturile diplomatice dintre Tunisia şi Siria au fost întrerupte în 2011, pe fondul Primăverii Arabe, care a dus la o schimbare de regim în statul din nordul Africii şi la un conflict militar în cel din Orientul Mijlociu.

Taïeb Baccouche a exclus însă posibilitatea trimiterii unui ambasador tunisian în Siria.

El a declarat pentru presă că deschiderea unui consulat la Damasc sau trimiterea unui însărcinat cu afaceri ar putea ajuta la ţinerea în evidenţă a tunisienilor care luptă pe teritoriul sirian alături de militanţii islamişti.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei tunisiene a afirmat că ţara sa va restabili relaţiile diplomatice şi cu Libia, o ţară afectată de anarhie după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi în 2011.

Douăzeci şi trei de oameni, inclusiv 20 de europeni, au murit în atacul armat care a vizat Muzeul Bardo, renumit pentru o colecţie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman şi una dintre principalele atracţii turistice din Tunisia.

Atacul terorist a vizat de altfel chiar locul în care s-a declanşat Primăvara Arabă şi a forţat Tunisia să examineze atent problema militanţilor extremişti de pe teritoriul său. Tunisia era considerată până în prezent singurul succes democratic al Primăverii Arabe, denumirea dată unei serii de proteste faţă de regimurile totalitare din mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

În acelaşi timp, însă, Tunisia este ţara cu cei mai mulţi cetăţeni care luptă alături de jihadişti în Irak şi Siria, potrivit Centrului Internaţional de Studii privind Radicalizarea din Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici