„Daţi-ne o explicaţie”, protestează cotidianul liberal Radikal, în timp ce Cumhuriyet, apropiat de opoziţie, afirmă: „Ajunge!”.
Cotidianul Taraf, care a susţinut ferm ancheta privind cazul Ergenekon, de la numele presupusei reţele care a vrut să înlăture Guvernul, şi-a exprimat vineri îndoielile în legătură cu intenţiile anchetatorilor.
„Dacă nu este furnizată nicio explicaţie credibilă, Guvernul AKP se va confrunta cu perioada cea mai sumbră din existenţa sa politică”, scrie, vineri, Taraf.
Joi, poliţia a percheziţionat, apoi a plasat în detenţie zece persoane din mediul opoziţiei, în dosarul Ergenekon.
De la lansarea anchetei în iunie 2007, au fost încarcerate în total mai multe zeci de persoane, printre care generali, jurnalişti şi lideri ai lumii interlope.
Salutată de cercurile proguvernamentale şi liberale, care văd în ea o evoluţie în lupta pentru un stat de drept, ancheta este denunţată de cercurile prolaice, care cred că ea este un mijloc de presiune al Guvernului, pentru a reduce la tăcere opoziţia şi a putea continua o islamizare accelerată a ţării.
Arestările de joi au fost condamnate în străinătate, în special de OSCE şi Uniunea Europeană.
Printre persoanele vizate de această operaţiune, condusă la Istanbul şi Ankara, figurează Nedim Sener, de la cotidianul liberal Milliyet, distins în 2010 de Institutul Internaţional de Presă (IPI) pentru cartea sa consacrată asasinării în 2007 în Turcia a jurnalistului armean Hrant Dink.
De asemenea, plasarea în detenţie a lui Ahmet Sik a fost intens criticată, în condiţiile în care acest jurnalist este considerat drept unul din primii care au scris despre un complot al generalilor împotriva Guvernului şi Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, provenit din mişcarea islamistă şi aflat la putere).